Volds- og drapsbølge i arabiske byer

Nesten 100 israelske arabere ble drept i fjor og voldsbølgen fortsetter i år.
Leith Nasra (t.v.) og Muhammad Khatib ble offer nummer 25 og 26 i 2021 i drapsbølgen som herjer arabiske byer i Israel.

To israelsk arabiske menn ble skutt og drept i byen Qalansawe i det sentrale Israel tidlig fredag morgen. Ytterligere to personer ble skadet i hendelsen, en av dem alvorlig og den andre lettere skadet, skriver Times of Israel.

Ofrene er identifisert i israelske medier som Leith Nasra (19) og Muhammad Khatib (20). Sistnevnte er nevøen til kommunedirektøren i Qalansawe, som selv ble skutt og alvorlig skadet i sin egen bil tidligere i måneden.

Det skal likevel ikke være noen sammenheng mellom skyteepisodene. Ifølge kanalen Kan var de to ofrene kjent for politiet og innledende etterforskning tyder på at skytingen var en del av et oppgjør mellom kriminelle gjenger.

Drapene er bare de siste i en lang rekke volds- og skyteepisoder i arabiske samfunn i Israel. Siden nyttår har 26 arabere blitt drept i Israel. 20 av dem israelske arabere, fire palestinere fra Øst-Jerusalem og to fra Vestbredden.

Politiet på åstedet hvor to israelske arabere ble drept i en skyteepisode fredag 19. mars 2021. (Foto: Skjermdump)

På søndag ble en mann drept nær sitt eget hjem i en skyteepisode i den arabiske byen Tira, mens i forrige uke ble en tenåring drept og en annen gutt alvorlig skadet i en skyteepisode i byen Jaljulia i det sentrale Israel.

Drapsbølgen har pågått i flere år. I 2019 ble det besluttet å sette inn 600 ekstra politifolk for å stanse voldsbølgen i den arabiske sektor. Likevel ble 2020 det blodigste året i manns minne. 96 arabiske israelere ble drept i fjor.

Å få slutt på volden og den organiserte kriminaliteten er en av de viktigste sakene for israelske arabere. Det har den siste tiden vært store protester mot gjengene og volden. Det et også et viktig tema i valgkampen. Benjamin Netanyahu er en av mange politikere som lover å slå ned på kriminaliteten.

Mer enn 90 prosent av alle skyteepisoder i Israel i 2020 fant sted i det arabiske samfunnet, ifølge tall fra det israelske politiet. Og det til tross for at israelske arabere bare utgjør rundt 20 prosent av befolkningen i Israel.

Det har de siste ukene vært flere store protester mot voldsbølgen som herjer i det arabiske samfunnet i Israel.´

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise