Jødenes historie i Syria

I 1994 fikk alle jøder som ønsker det forlate Syria. Ca. 300 jøder ble frivillig igjen. Med dette var det jødiske livet i Syria, slik det hadde vært i mange hundre år, et stort sett avsluttet kapittel.

Da Israel ble opprettet i 1948, var det ca. 40.000 jøder i Syria. (Da hadde allerede tusenvis av jøder flyktet tidligere.) 34.000 dro fra Syria ganske raskt etter at Israel ble opprettet.

Dagligliv for jødene i Syria
Hos de 6.000 som var igjen, var den jødiske arven sterk. De ble etter hvert for gisler å regne. De fleste måtte bo i ghettoer. De måtte ha tillatelse fra det hemmelige politiet, Mukhabarat, til å flytte, kjøpe eller selge et hus eller en bil, bytte jobb, …. I perioder var det enda strengere. I perioden 1973-82 ble alle syrere som hadde kontakt med jøder utsatt for trusler. I enkelte perioder har jødene måttet ha tillatelse bl. a. for å ha telefon eller reise mer enn noen få kilometer.

Det har generelt vært forbudt for jøder å reise utenlands. Hvis en hadde gode grunner til å reise (f. eks. medisinsk behandling), fikk bare en eller i høyden to fra familien reise, resten av familien var igjen som gisler.

Det hemmelige politiet skulle egentlig gi disse tillatelsene gratis, det var snakk om en slags kontroll. Men i praksis måtte jødene betale bestikkelser for å få lov til enkle ting.

Enkelte klarte å komme seg ut. Men det var risikabelt. Det vanlige var at jøder som skulle flykte fra Syria, ikke fortalte sin familie om det som skulle skje. Jo mindre familien og andre visste, jo bedre var det. De jødene som ble tatt under “fluktforsøk”, fikk en hard skjebne: De ble satt i fengsel og gjerne torturert, f. eks. ved at neglene ble trukket ut.

Økonomisk støtte
De syriske jødene har i mange år fått økonomisk støtte av verdens jøder. De første årene ble pengene brakt med turister fra vestlige land. De senere år har Assad tillatt at penger ble overført til kontoer de syriske jødene har hatt.

3-400 jøder har bodd utenfor ghettoen i Damaskus, i en velstående bydel som på folkemunne ble kalt Tel Aviv. Disse jødene ble rike, ikke minst ved å handle med det hemmelige politiet. Disse jødene har valgt å bli værende i Syria, selv om også de har lov til å reise ut.

Lov til å reise ut
I 1992 var det ca. 4.000 jøder igjen i Syria. Da gjorde diktatoren der, Assad, den “innrømmelsen” at han gav jødene lov til å reise ut av Syria. At denne selvsagte retten virkelig ble regnet som en innrømmelse, burde fortelle oss mye om hvor sørgelig det står til med respekten for menneskerettighetene i Syria, og likeså i mange andre arabiske land.

Jødene fikk ikke reise ut betingelsesløst. De kunne reise hvor som helst, men ikke til Israel. Alle jødene dro derfor i første omgang til USA. Men ca. en tredel har siden reist videre til Israel. De syriske jødene har vært redde for at dette skulle bli kjent, og har vært svært forsiktige med å snakke med medier. For ble det kjent at noen av dem var i Israel, eller kom det fram klager fra dem, var de redd for at det ville gå ut over de jødene som var igjen i Syria.

Dette er for øvrig en av de nokså få anledningene jeg finner grunn til å rose de utenlandske reporterne i Israel for: Til tross for at de har visst hva som skjedde med de syriske jødene, har ingen av dem meldt det. Ikke før nå, når alle jøder som ønsker det, er ute.

Jødiske og arabiske flyktninger
De syriske jødene fikk ikke lov til å selge eiendelene sine i Syria. De måtte dra fra landet uten å få med seg noe.

Noe lignende har vært typisk for de fleste jødene fra arabiske land.
Det har flyktet flere jøder fra arabiske land enn arabere fra Israel. Og ifølge israelske beregninger har jødene etterlatt mer eiendom i muslimske land enn de arabiske flyktningene har etterlatt i Israel, foruten alt de mistet i Europa. Israel ville tjene kolossale beløp på et rettferdig erstatningsoppgjør til flyktninger.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKan bli nytt Durban
Neste artikkel– Vil ha palestinsk stat
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise