Mubarak med anfall

Onsdag 19. november skulle presidenten i Egypt, Hosni Mubarak, holde en tale i parlamentet. Egypt er formelt sett langt på vei et demokrati, med valg og nasjonalforsamling. Men i praksis foregår det mye press og trusler, og presidenten - som hver gang vinner valget med stort flertall - avgjør i praksis de viktigste sakene nokså suverent.

Men, altså: Mubarak skulle holde en tale som ble vist på TV. Plutselig, under talen, ble sendingen avbrutt. Det ble opplyst at Mubarak hadde «en helsekrise».

Etter en times tid ble sendingen av talen gjenopptatt. Men bildene viste at Mubarak måtte ha holdt resten av talen fra et annet sted. For bildene fra parlamentet viste at representantene gikk fritt omkring. Det ville de ikke ha gjort hvis Mubarak stod på talerstolen.
Mubarak er født i mai 1928, og er altså etter hvert blitt 75 år gammel. Heller ikke diktatorer er udødelige, og Mubarak har begynt å tenke på hva som skal skje når han er borte. Han ser ut for å ha valgt den løsningen som er vanlig i den typen samfunn: Hans sønn Gamal Mubarak blir forberedt på å overta styret.

I utdanning og medieprofil holder Mubaraks Egypt en autoritær, pan-arabisk og sterkt anti-vestlig linje, med sterke innslag av persondyrkelse.

USA og andre vestlige land ser ut for å gi stilltiende samtykke til det som skjer i Egypt, antakelig ut fra den logikken at alternativet (islamisme) er enda verre. Mange mener at det svekker Vestens demokratiske profil i mange araberes øyne.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIDF oppdaget 30 kg bombe
Neste artikkelPalestinere trakk seg fra offisiell lunsj i Sveits
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise