– Snart kaos i Saudi-Arabia

Amotz Asa-El er redaktør av den internasjonale utgaven av Jerusalem Post. 13. november hadde han en artikkel om Saudi-Arabia. Der tar han det for gitt at prinseregimet er i ferd med å falle sammen. Det vil føre til mye kaos, først på oljemarkedet, så i hele økonomien over hele verden, frykter han.

Amotz Asa-El er redaktør av den internasjonale utgaven av Jerusalem Post. 13. november hadde han en artikkel om Saudi-Arabia. Der tar han det for gitt at prinseregimet er i ferd med å falle sammen. Det vil føre til mye kaos, først på oljemarkedet, så i hele økonomien over hele verden, frykter han.

Mange tror at fallet vil ha noe med landets politikk å gjøre. [Noen vil sikkert gi Israel skylden også.] Men Asa-El mener at det først og fremst har sammenheng med hvilket forhold lederne har til sitt eget folk.

For mange år siden var gjennomsnittsinntekten per person mer enn 20.000 dollar per person. Nå er den under halvparten, og minkende. Levealderen er 63 år. Antall leger i forhold til befolkningen er lavt selv etter standarden i Midtøsten. Barnedødeligheten er høy.

Selv da oljeprisene var høye og saudiene trodde de var veldig rike, ble det ikke innført skole for alle. Resultatet er at 40 % av befolkningen er analfabeter, og mange av de øvrige har heller ikke fått en utdanning som gjør dem skikket til å delta i økonomisk og politisk framgang.

Mange av de gode jobbene er forbeholdt prinsene, som det er tusener av. 70 % av jobbene i landet er reservert for fremmedarbeidere. Disse fremmedarbeiderne blir kastet ut senest når de har vært der i tre år. Blant de innfødte er ledigheten på anslagsvis 40 %. De er for dårlig utdannet til virkelig å få adgang til landets rikdommer. Og ellers er tredelen av oljeinntekten brukt på våpen. Mye av resten går til et luksusliv for prinsene.

Prinsestyret har gjort noen forsøk på reform i det siste. Asa-El kaller dem patetiske. En av reformene skal være å gi arbeidsmarkedet over til lokalbefolkningen, en annen å kringkaste møter i «det konsultative rådet», er et rent «sand-på-strøings-organ» av «kongelig utpekte politiske evnukker».

Skal det være håp om en god utvikling i landet, må massene først få utdanning og jobb. Saudi-Arabia burde også kunne ha innvandring fra andre sunni-muslimske områder, for eksempel det overbefolkede nabolandet Egypt.

Neste gang Washington skal skaffe seg en alliert, bør man ikke bare se på hva landets ledere gjør for Amerika, men også på hva de gjør for sine egne undersåtter, skriver Asa-El til slutt.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBanket opp av muslimske medelever
Neste artikkelOrd fra Syria er ikke nok
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise