Ros fra Jordan

Det er etter hvert blitt en tradisjon med en stor, årlig konferanse i Herzliya i Israel. Der stiller Israels elite opp, fra statsministeren og nedover. Politikere, intellektuelle og andre stiller opp i en fri og levende debatt om tidens og landets problemer. I år ble konferansen ekstra kjent fordi statsminister Sharon la fram sine tanker om den videre utviklingen.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I Jordan er det tydeligvis annerledes. 25. desember gjengav Jerusalem Post en artikkel fra Al-Dustur, en jordansk avis. Artikkelen var skrevet av Uraib al-Rantawi. Her er noe av det han skriver:

“Ikke noen arabisk konferanse ligner på den som blir holdt av Interdisciplinary Center i Herzliya hvert år, verken med hensyn til type saker som blir behandlet eller kvaliteten på og antallet deltakere. Og heller ikke med hensyn til åpen tale og den åpenheten som kjennetegner diskusjonen om de utfordringene som den hebraiske staten står overfor. ”

Al-Rantawi skriver at konferansene i arabiske land er overfladiske, målet er helst å skaffe penger og å kjøpe flere hjem og luksusbiler. “Stanken av korrupsjon fyller nesen og det viktige resultatet av denne overfladiske aktiviteten er å at landene blir enda mer tilbakestående og får flere analfabeter.” Dersom noen ekspert eller intellektuell skulle komme i nærheten av å krysse “røde linjer” [temaer som er tabu], vil det føre til et ramaskrik. Debatten er verken kritisk eller original.

“I Israel,” skriver han, “er det ingen røde linjer for tanken, ingen røde linjer for diskusjon på alle sider. Frihet i absolutt forstand for ideer og tanker. … Resultatet er at ideene når fram til mange, og den hebraiske staten framskaffer eliter som bringer den framover for hver generasjon.”

Forrige artikkelI høy terrorberedskap
Neste artikkelJordan har problemer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no