Fortsatt nære bånd til Tyrkia

I 2002 var det valg i Tyrkia. På grunn av en nokså spesiell valgordning, fikk partiet AKP (Rettferdighet og utvikling) rent flertall med ca. 35 % av stemmene bak seg. Da partiet vant valget, var det en viss frykt i Israel for hvordan det ville gå med forholdet mellom Tyrkia og Israel, som i årene før var meget nært.

330.000 israelske turister besøkte Tyrkia i år 2003.

 

AKP hadde nemlig vist tendenser i retning av islamisme.

Utviklingen etterpå har fjernet det meste av frykten i Israel. Men den dukket opp igjen nå i januar, da diktatoren i Syria, Bashar Assad, var å besøk i Tyrkia for å forsøke å bedre sine dårlige forbindelser med landet.

Men Israel hadde også besøk. Den tyrkiske finansministeren, Ali Babacan, kom for å overvære en økonomisk konferanse i Israel. Han er 35 år gammel og den yngste i regjeringen. Han var en av dem som startet AKP-partiet. Han sa at Israel hadde absolutt ingenting å frykte ved en tilnærming mellom Tyrkia og Syria. Båndene mellom Israel og Tyrkia var bedre enn noen gang tidligere, sa han. Han sa at partiet ikke var islamistisk, men konservativt og demokratisk, med vekt på tradisjon, familie, etikk og moral, og på at det skal være et velfungerende demokratisk system i Tyrkia. Partiet er også for et fullt skille mellom religion og stat, «ikke som i Israel», sa han.

Han syntes det var trist å se de tomme turiststedene i Israel. På tross av terrorbombene i Tyrkia i november, økte turisttrafikken til Tyrkia. En betydelig faktor i så måte var de 330.000 israelske turistene. Han venter at tallet vil øke ytterligere i år 2004.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTiltalt for planlegging av Hizbollah-celle
Neste artikkelErklærer savnede soldater fra 1982 døde
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise