Fortsatt nære bånd til Tyrkia

I 2002 var det valg i Tyrkia. På grunn av en nokså spesiell valgordning, fikk partiet AKP (Rettferdighet og utvikling) rent flertall med ca. 35 % av stemmene bak seg. Da partiet vant valget, var det en viss frykt i Israel for hvordan det ville gå med forholdet mellom Tyrkia og Israel, som i årene før var meget nært.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


330.000 israelske turister besøkte Tyrkia i år 2003.

 

AKP hadde nemlig vist tendenser i retning av islamisme.

Utviklingen etterpå har fjernet det meste av frykten i Israel. Men den dukket opp igjen nå i januar, da diktatoren i Syria, Bashar Assad, var å besøk i Tyrkia for å forsøke å bedre sine dårlige forbindelser med landet.

Men Israel hadde også besøk. Den tyrkiske finansministeren, Ali Babacan, kom for å overvære en økonomisk konferanse i Israel. Han er 35 år gammel og den yngste i regjeringen. Han var en av dem som startet AKP-partiet. Han sa at Israel hadde absolutt ingenting å frykte ved en tilnærming mellom Tyrkia og Syria. Båndene mellom Israel og Tyrkia var bedre enn noen gang tidligere, sa han. Han sa at partiet ikke var islamistisk, men konservativt og demokratisk, med vekt på tradisjon, familie, etikk og moral, og på at det skal være et velfungerende demokratisk system i Tyrkia. Partiet er også for et fullt skille mellom religion og stat, “ikke som i Israel”, sa han.

Han syntes det var trist å se de tomme turiststedene i Israel. På tross av terrorbombene i Tyrkia i november, økte turisttrafikken til Tyrkia. En betydelig faktor i så måte var de 330.000 israelske turistene. Han venter at tallet vil øke ytterligere i år 2004.

Forrige artikkelTiltalt for planlegging av Hizbollah-celle
Neste artikkelErklærer savnede soldater fra 1982 døde
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no