Folkemordet på armenerne

Gjennom historien har jødene opplevd tyrkerne som mer tolerante og vennlige enn mange andre muslimske grupper. Under den ottomanske tiden (da tyrkerne styrte store deler av den arabiske verden) foretrakk jødene ofte å forholde seg til de tyrkiske sentralmyndighetene framfor arabiske lokalmyndigheter.

Men ikke alle folkegrupper har opplevd det på samme fra tyrkernes side. Under og etter 1. verdenskrig massakrerte tyrkerne et stort antall kristne armenere. Ifølge Encarta-leksikonet ble minst to tredeler av 1-1,8 millioner armenere i den asiatiske delen av Tyrkia deportert, vesentlig til ørkenlandskap i det som nå er Syria. Det førte til at de fleste av disse armenerne – altså hundretusenvis – ble direkte massakrert, eller døde av sult og/eller tørst. Den tyrkiske regjeringen benekter ansvar for dem som døde, og reagerer sterkt på kritikk selv etter så lang tid. Men Europarådet og en rekke stater har stemplet det som skjedde som det første folkemordet på 1900-tallet.

Livsforsikring
For tre år siden ble en lov vedtatt i California i USA. Den var laget for å presse europeiske forsikringsselskaper til å endelig betale ut livsforsikringspoliser som ble tegnet av jøder som siden omkom i Holocaust under 2. verdenskrig.

Denne loven er siden brukt av andre grupper også: Sigøynere, koreanere, kinesere og andre som var på tvangsarbeid og ble holdt som sex-slaver av japanere, svarte og andre som led under apartheid-regimet i Sør-Afrika og andre grupper.

Nå har ca. 2.000 armenere i USA oppnådd å få godkjent livspoliser tegnet av forfedre som ble drept i tyrkernes folkemord. Beløpet er på ca. 20 millioner dollar, altså gjennomsnittlig 10.000 dollar til hver.

Det er nå ca. 1,5 millioner etniske armenere i USA, av dem bor 500.000 i California.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 6. februar 2003 av Tom Tugend i Los Angeles samt leksikonet Encarta.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVil nekte Arafat begravelse på Tempelpassen
Neste artikkelRettsvesenet slår mot høyre
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise