Fire underskudd i den arabiske verden

Taheri forteller at han har besøkt Kuwait en rekke ganger. Men nylig opplevde han noe nytt: På hotellet hvor han skulle delta i en konferanse, var personen bak skranken dekket fra topp til tå i svart, sløret dekket hele ansiktet uten hull for nese og øyne. Det var en kvinne.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det følgende bygger på en artikkel av Amir Taheri i Jerusalem Post 27. mai 2004. Taheri er iransk forfatter og journalist, og redaktør av Politique Internationale, som er basert i Pari.

Taheri forteller at han har besøkt Kuwait en rekke ganger. Men nylig opplevde han noe nytt: På hotellet hvor han skulle delta i en konferanse, var personen bak skranken dekket fra topp til tå i svart, sløret dekket hele ansiktet uten hull for nese og øyne. Det var en kvinne. Da hun svarte, var stemmen forvridd. Ifølge de "islamske lovene" slike kvinner følger, kan ingen mann høre hennes virkelige stemme – bak heldekkende slør – bortsett fra hennes bestefedre, far, brødre, sønner og ektemann. Et økende antall mennesker i Kuwait legger seg til den stilen at alle, av begge kjønn, skal være helt dekket fra topp til tå fra de er 4 år gamle

Reform? Konferansen varte i to dager. Folk fra Kuwait og andre Golf-stater talte. Alle var "moderate". De var preget av det som er skjedd i Irak, og forstod at de må snakke om reform og forandringer. Ingen brukte ordet demokrati. Men de snakket om "deltakelse" og "konsultasjoner". Det var også snakk om de "fire underskudd" i den arabiske verden

"Fire underskudd" Det første er underskudd på informasjon. Staten kontrollerer mediene direkte og indirekte, og flertallet av folkene i området har liten adgang til alternativ informasjon. Dette er delvis korrigert takket være satellitt-TV og Internett. Men mange av disse kildene er eid av rike tjenestemenn og har usynlige begrensninger på hva de formidler. Noen er bemannet med gamle pan-arabister eller folk fra Muslimsk brorskap. Det andre er underskudd på økonomisk utvikling. Det arabiske området har tjent over to tusen milliarder dollar på oljen siden 1980. Tross dette har det vært liten eller ingen virkelig økonomisk utvikling. De fleste land i området er i dag relativt fattigere enn de var for en generasjon side.

Det tredje underskuddet er på deltakelse. Det gjelder både politikk og økonomi. De som tar avgjørelsene, tilhører meget snevre befolkningsgrupper. Det blir holdt en del valg, mest lokalt. Men den virkelige makten ligger hos en håndfull menn. Og i økonomien styrer smale elitegrupper de viktigste inntektskildene og bestemmer hvem som skal få drive forretning på ulike felter. I mange tilfeller driver regjeringsrepresentanter selv forretning. Noen snakker om å skille moskeene fra staten. Men Taheri mener at det er viktigere å skille forretninger og politik.

Det siste er et underskudd på håp. Det er generell pessimisme. En intellektuell forteller at han ser området som et tog på vei mot katastrofe uten noen som styrer. Ressurssterk ungdom drømmer om å komme seg bor.

Men det finnes noen lyspunkter også. Som at kvinnene i Kuwait har fått politiske rettighete.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelDen siste jøden i Libya
Neste artikkelAngrepene mot Israel vil fortsette etter tilbaketrekning
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise