Undertrykkelsen i Iran

I de senere årene har somrene i Iran vært kjennetegnet av opptøyer, streiker og offentlige protester – og av at regjeringen slo hardt ned på dette. Det ser ikke ut for å bli annerledes i år heller.

Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Det følgende bygger på en artikkel i Jerusalem Post 15. juni 2004 av Nir Boms og Reza Bulorchi.

I de senere årene har somrene i Iran vært kjennetegnet av opptøyer, streiker og offentlige protester – og av at regjeringen slo hardt ned på dette. Det ser ikke ut for å bli annerledes i år heller.

Noen studenter er blitt tatt fra sine studenthjem av sivilkledd politi. Mange andre har fått arrestordrer. I slutten av mai ble det meldt at arrestasjonsbølgen av studenter i hele landet skapte frykt og usikkerhet på universitetene. Så sent som i fjor ble flere henrettet for det som hos oss er lovlig bruk av ytringsfriheten.

Ikke minst kvinner er målet for arrestasjonsbølgen. Mange blir tatt på grunnlag av vage anklager om “sosial korrupsjon”. Anklagen rammer ikke minst dem som ikke kler seg ifølge forskriftene. Andre tiltalepunkter kan være at de “fører krig mot Gud” eller “forderver jorden”. Det er vagt nok til at det kan brukes om det meste av det som mullahene ikke liker.

Tortur
Irans grunnlov forbyr tortur, og forbudet er presisert en rekke ganger, senest nå i mai. Men spørsmålet er jo da hva man mener med tortur. I Iran er “religiøs straff” ikke regnet som tortur. Det omfatter slike straffemetoder som pisking, å kutte av armer eller bein, å stikke ut øynene, å stene folk til døde. For fengslede er det noe som kalles tazir, som kan innebære alt fra pisking til elektrisk sjokk. Det regnes heller ikke som tortur.

Demonstrasjoner
Tross brutale metoder til å bekjempe det frie ordet, vil demokrati-forkjempere ute på gatene igjen denne sommeren også. Det er på tide at Vesten aktivt styrker de kreftene som arbeider for demokrati i Iran.

 

 

Forrige artikkelEn israelsk offiser drept, fem soldater skadet på Gaza-stripen
Neste artikkelTitusenvis feiret angrepet i gatene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -