Kina, Israel og Syria

President Bashar Assad av Syria har vært på besøk i Kina. Det var også - samtidig - Ehud Olmert fra Israel. Han er minister for handel, industri og arbeid.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

President Bashar Assad av Syria har vært på besøk i Kina. Det var også – samtidig – Ehud Olmert fra Israel. Han er minister for handel, industri og arbeid. Kineserne spurte Assad forsiktig om han kunne være villig til å treffe Ehud Olmert. Dette spørsmålet førte til at Assad avbrøt besøket og avlyste et besøk i Shanghai. Så slik er viljen til samtaler der i gården. Israels ambassadør i Kina benekter at det ble framsatt noe "forslag" om møte. Det vil vel si at en liten antydning var nok for Assad til å reagere slik

Bedring igjen med Kina I årene fram til 2000 hadde Israel og Kina nære forbindelser på mange felter. Det kom så langt at Israel skulle levere et spionfly (som også kan lede krig effektivt). Men etter et meget sterkt press fra USA måtte Israel avlyse salget. USA sa at et slikt fly ville øke effektiviteten av de kinesiske styrkene og øke faren for et angrep på Taiwan og for amerikanske piloter som ville delta på Taiwans side i en slik kri.

Kineserne tok det lite nådig opp, og forbindelsen til Israel har ligget noe nede siden den gangen. Nå er den tydeligvis i ferd med å ta seg opp igjen. En israelsk delegasjon på 200 forretningsfolk var på besøk i Kina sammen med Olmert. Det dreier seg først og fremst om israelsk høyteknologi. Det er opprettet et fond på halvannen milliard kroner som skal fremme israelske produkter. Blant annet er det tale om sikkerhetsutstyr i forbindelse med OL i Beijing i 200.

Handelen økte med 20 % det siste året, til mer enn 12 milliarder kroner, ifølge kinesiske talsmen.

Kilde: Artikkel i Jerusalem Post 24. juni 2004, skrevet av avisens stab og nyhetsbyrået A.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise