Iran utvikler atomvåpen

I august har det vært flere bekymrede meldinger i Jerusalem Post om iranske atomvåpen og rakett-systemer som har Israel innen rekkevidde.

I august har det vært flere bekymrede meldinger i Jerusalem Post om iranske atomvåpen og rakett-systemer som har Israel innen rekkevidde.

Iran har gjort forsøk med sine raketter (Shibab-3), som kan nå Israel utskutt fra iransk område. I tillegg har Iran utstyrt Hizbollah i Libanon med tusener av raketter.

Men truslene om raketter med sprenglegemer, eller til og med giftgass, blekner i forhold til trusselen om atomvåpen. Mesteparten av Israels befolkning er konsentrert på et ganske lite område. Israel er derfor enda mer sårbart for angrep med atomvåpen enn mange andre land. Slike våpen i hendene på et så ustabilt regime som det iranske, burde skremme langt flere enn israelerne.

Iranerne har tidligere gått med på å stanse byggingen av atom-sentrifuger. 2. august kom meldingen om at de vil gjenoppta byggingen. Sentrifugene kan brukes til å anrike uran. Da kan uranen også brukes i atomvåpen. Den iranske utenriksministeren, Kamal Kharrazi, sier at Iran fortsatt ikke har begynt å anrike uran.

Bakgrunnen for at Iran gjenopptar byggingen, skal være at Storbritannia, Tyskland og Frankrike ikke har sørget for at den internasjonale atomenergikommisjonen slutter å interessere seg for hva som skjer i Iran.

De iranske lederne sier at de bare skal bruke atomenergi til energiproduksjon. Men mange har litt vanskelig for å tro på at et oljeland som Iran har behov for å bruke store beløp på atomenergi når landet har så rikelig med andre energiformer – og trenger pengene så sårt til utdanning, helsestell og sosiale tiltak.

Under samtaler mellom iranere og europeiske diplomater i Paris nå i august, ble europeerne sjokkert over iranernes krav: De vil ha avansert atomteknologi, også slik teknologi som kan brukes til atomvåpen. Dessuten vil de ha konvensjonelle våpen, og en sikkerhetsgaranti mot atomangrep fra Israel.

Iranere skal ha sagt til britiske, franske og tyske tjenestemenn at de kan lage atomvåpen innen 3 år etter at de har begynt å anrike uran til et nivå som kan brukes i atomvåpen. Og dette siste kan skje innen ett år. Så ifølge dette vil altså prestestyret kunne ha atomvåpen innen fire år. Men det kan jo tenkes at dette er «røyklegging», og at det i virkeligheten kan gå enda raskere.

Israel har ikke gått så kraftig ut offentlig mot Irans atomplaner. Formannen i forsvarskomiteen i Knesset, Yuval Steinitz fra Likud, sier at dette er et globalt problem. Et Iran med atomvåpen vil være en trussel ikke bare mot Israel, men mot hele verden. – Det er kjent at Irans arabiske naboland frykter iranske atomvåpen sterkt.

Det har vært spekulert om israelerne vil gjøre det samme som de gjorde i 1981 mot Irak. Da ødela de en irakisk atomreaktor. Det var franskmennene som hjalp Irak til å atomteknologi, og det regnes som temmelig sikkert at Saddam Hussein ville ha fått atomvåpen hvis ikke Israel hadde slått til – til allmenn fordømmelse fra Norge, USA og verden for øvrig. Spørsmålet er da om Israel vil gjøre noe lignende mot Iran nå.

Iran har nylig truet med å angripe Israels atomanlegg i Dimona i Negev. Israelerne sier at dersom iranerne skulle forsøke seg, «vet vi hvordan vi skal forsvare oss».

En representant for det amerikanske utenriksdepartementet sier at dersom diplomatiske tiltak ikke nytter overfor Iran, kan det komme på tale å foreslå en internasjonal isolering av Iran eller å stanse skip som har med seg atomteknologi.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraelske soldater må betale for togbillettene
Neste artikkelTERRORBOMBENE I BE’ER SHEBA
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise