Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jødisk general i India

Jacob-Farj-Rafael Jacob er indisk jøde. Hans familie flyttet fra Irak til Calcutta i India for omtrent 150 år siden.

Jacob-Farj-Rafael Jacob er indisk jøde. Hans familie flyttet fra Irak til Calcutta i India for omtrent 150 år siden.

Jacob ble født i 1923. Hans far var en vellykket forretningsmann. 9 år gammel ble han sendt til en internatskole 50 mil borte og var bare hjemme i feriene. I 1941 sluttet han seg til den indiske hæren for å kjempe mot nazistene, på grunn av det de gjorde med jødene. Han ble sendt til Nord-Afrika, men kom fram etter at kampene der var over. Så ble han sendt til Burma, hvor han kjempet mot japanerne i tre år.

Jacob-Farj-Rafael Jacob var i artilleriet. Han studerte ved militære skoler i Storbritannia og USA og ble spesialist på avansert artilleri og raketter. Han steg i gradene. I 1971 var han blitt øverstkommanderende for de indiske styrkene som stod på grensen til Øst-Pakistan. Han ledet de indiske styrkene som slo den pakistanske hæren i den krigen som gjorde at Øst-Pakistan ble til Bangladesh.

Han gikk av i 1978. Han har siden drevet forretninger, men beholdt kontakten med regjeringen. På slutten av 1990-tallet ble han først guvernør i Goa, deretter i staten Punjab, som grenser til Kashmir. Jacob sier at det vitner om stor toleranse i det indiske samfunnet når en jøde kan gjøre en slik karriere som han har gjort.

Historien om forholdet mellom India og Israel
India har stemt mot Israel i FN i alle år, og opptrådt til dels meget fiendtlig. Men under krigene med nabolandene (med Kina i 1962, med Pakistan i 1965 og 1971 og «nesten-krigen» i 1999) kjøpte India militært utstyr fra Israel.

I 1992 opprettet India og Israel diplomatiske forbindelser. Det var mens Kongresspartiet styrte. Siden har alle indiske regjeringer funnet at Israel er en venn man kan stole på, sier Jacob. I de fire årene det nasjonale partiet (BJP) styrte fram til valget i mai i år, utviklet forholdet mellom Israel og India seg meget sterkt. I denne tiden var Jacob sikkerhetsrådgiver for regjeringen. Men også det nåværende regjeringspartiet, Kongresspartiet, har nære kontakter med Israel. Jacob mener at på en skala fra 1 til 10 er forholdet i dag på 9.

Lignende situasjon
Det er selvsagt veldig mye som er ulikt i kjempelandet India og i vesle Israel. Men det er også mye i situasjonen som ligner, mener Jacob. Begge landene er omgitt av muslimske stater, og de har store muslimske minoriteter og er truet av muslimsk terror. Pakistan er blitt en havn for terror-grupper. Begge land fører derfor en krig mot terror. – BJP-partiet legger større vekt på disse forholdene enn Kongresspartiet, som har mer tradisjonelle allianser i arabiske land. Men i praktisk politikk blir det ikke nødvendigvis så stor forskjell mellom de to partiene.

India finner at Israels teknologi, ikke minst militær, er meget avansert. Og Israel er mer villig enn USA og Storbritannia til å selge avanserte våpen. Det gjelder bl. a. elektroniske gjerder, radarsystemer, sensorer og raketter. India og Israel samarbeider om å utvikle helikoptre. India har også kjøpt det meget avanserte etterretnings- og kamplederflyet Phalcon fra Israel. Dette flyet, som India skal kjøpe tre av, gjør det mulig å utnytte de militære styrkene vesentlig mer målrettet og effektivt.
India er også meget interessert i å kjøpe rakettforsvarssystemet Arrow fra Israel. Men USA har finansiert en del av utviklingen av dette forsvarsvåpenet, og har hittil nektet Israel å selge det.

Den øverstkommanderende for det indiske flyvåpenet var nylig på besøk i Israel. Der foreslo han felles øvelser mellom de to lands flyvåpen. Inderne har tidligere hatt fellesøvelser med bl. a. USA, men ikke med arabiske land. Han håper også at våpensalget vil gå begge veier, at israelerne vil kjøpe indiske våpen.

Israel er blitt den viktigste våpenleverandøren til India. Tidligere hadde Russland den rollen.

Ikke-militær handel mellom de to landene ventes å bli på ca. 2 milliarder dollar i år, mens det var en tidel av dette i 1992.

Hovedkilden er en artikkel av Amnon Barzilai i Ha’aretz 14. september 2004.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart