Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

SLA får statsborgerskap

Fra Israel gikk inn i Libanon sommeren 1982 og til det trakk seg ut igjen sommeren 2000, var det stadige trefninger der. Mange nordmenn kjenner dette førstehånds fordi de var stasjonert der i FN-styrker (UNIFIL).

Fra Israel gikk inn i Libanon sommeren 1982 og til det trakk seg ut igjen sommeren 2000, var det stadige trefninger der. Mange nordmenn kjenner dette førstehånds fordi de var stasjonert der i FN-styrker (UNIFIL).

I konfliktene i dette området hadde Israel libanesiske støttespillere. I de siste årene var de i stor grad organisert i South Lebanon Army (SLA). De hadde nok sine egne interesser, men de var utstyrt og betalt av Israel, og førte nok langt på vei krig på Israels vegne.

Da Israel trakk seg ut sommeren 2000, flyktet mange av SLA-folkene over grensen til Israel sammen med sine familier. Det var nok klokt, for det var mange som ville hevne seg på dem i Libanon. De heldigste slapp med 1 års fengsel. For noen gikk det mye verre.

Dårlig behandlet i Israel
Det har vært en skandale og et verkende sår at Israel har behandlet sine tidligere allierte meget dårlig. De har nærmest blitt behandlet som uønskede og fiender, til tross for at mange hadde stilt opp for Israel med livet som innsats, og mange hadde drepte og sårede i sin familie. Mange av de tidligere allierte har hatt et meget dårlig liv i Israel, nesten uten inntekter, dårlige boforhold osv.
I tillegg til at dette er galt moralsk sett, var det også uklokt. Hvor mange arabere vil samarbeide med Israel hvis dette er måten israelerne behandler sine venner på?

Statsborgere
Men nå i desember 2004 har Knesset vedtatt en ny lov som endelig gjør godt igjen mye av uretten. Tidligere medlemmer av SLA og deres ektefeller, barn og foreldre får israelsk statsborgerskap. Regjeringen skal sørge for at det i flere år framover blir bevilget penger til å hjelpe dem med bolig og arbeid.

Familier til SLA-medlemmer som er drept, skal få den samme økonomiske støtten som familiene til drepte israelske soldater får. De som er blitt uføre i tjenesten, skal få den samme støtten som israelske soldater får. Hvert SLA-medlem skal få et bevis på at han har gjort sin tjeneste. Dessuten blir det utbetalt et engangsbeløp 60.000 kroner pluss et beløp etter hvilken lønn de hadde hatt og hvor lenge de hadde tjent.

Det var Itzhak Herzog fra Arbeiderpartiet som foreslo loven.

Relaterte artikler:
Libanon-krigen – studie i skjev dekning
Libanon-krigen – hva gikk galt?
Ut av Libanon

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart