Politikk og folkemord

Søndag 24. april 2005 markerer armenerne at det er 90 år siden 1900-tallets første folkemord. Minst en million armenske sivile ble drept av det tyrkiske, ottomanske regimet i 1915.

Søndag 24. april 2005 markerer armenerne at det er 90 år siden 1900-tallets første folkemord. Minst en million armenske sivile ble drept av det tyrkiske, ottomanske regimet i 1915.

Da Adolf Hitler skulle argumentere for å utrydde jødene, sa han: “Hvem snakker i dag om at armenerne ble tilintetgjort?” Han regnet med at det ville gå på samme måte når nazistene utryddet jødene. Hvert folkemord som ikke blir ordentlig behandlet etterpå, øker faren for at tragedien skal gjenta seg.

Dessverre har staten Israel og de jødiske lobbyistene i USA valgt å være tause i denne viktige saken. Ja, verre enn det: De motarbeider direkte at saken skal komme opp i full bredde, at USAs kongress og andre organer skal vedta klare uttalelser i saken.

Tyrkerne har hittil lykkes å holde saken stort sett i taushet, og Israel-lobbyen har dessverre vært tyrkernes høyre hånd i denne saken.

Det er to grunner til Israels holdning i denne saken: Den viktigste er forholdet til Tyrkia i dagens situasjon. Israel har ikke flere venner og allierte enn det sårt trenger, og har ikke råd til å miste det gode forholdet til Tyrkia, med nære forbindelser militært, økonomisk og politisk. Det er også en historisk grunn: Opp gjennom historien har tyrkerne ofte behandlet jødene bedre enn andre folk, både kristne og muslimer. Under den spanske inkvisisjonen for 500 år siden var det tyrkiske riket en nødhavn.

Det er også noen få historikere som mener at det som skjedde med armenerne var et ledd i krigføringen i 1. verdenskrig og en naturlig følge av et armensk opprør. Men det store flertallet av kvalifiserte folk mener at det var et ekte folkemord.

Derfner og mange andre mener at det er en skam at Israel, av alle land, ikke tar ordentlig avstand fra et folkemord. Mer enn 125 Holocaust-forskere – blant dem Elie Wiesel – har tatt til orde for at det armenske folkemordet endelig må anerkjennes, og at det ottomanske Tyrkia har skylden for det.

 

Forrige artikkelRakettsalg til Syria truer ikke Israel
Neste artikkelArresterte palestinere var ikke militante
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -