Mobiltelefoner i arabiske land

I 1999 var det 654.000 mobiltelefoner i Egypt. Før år 2005 er slutt, regner man med at antallet vil nå 7 millioner (i en befolkning på over 70 millioner - den øker med mer enn 1 millioner mennesker i året).
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I 1999 var det 654.000 mobiltelefoner i Egypt. Før år 2005 er slutt, regner man med at antallet vil nå 7 millioner (i en befolkning på over 70 millioner – den øker med mer enn 1 millioner mennesker i året).

En lignende utvikling finner sted i andre arabiske land. Da oppstår mange spørsmål som de muslimske lederne må ta standpunkt til. Her er noen eksempler på hvilke typer problematikk som kan oppstå:

Det er tillatt å bruke vers fra Koranen som ringetoner i mobiltelefonen.

Det er tillatt å kalle de troende til bønn via mobiltelefon.

En muslimsk mann kan skille seg fra kona si ved å si tre ganger “Jeg skiller meg fra deg”. Det trengs ikke vitner.
Men kona har også rett på å få det skriftlig. – Spørsmålet er så om det holder å sende SMS-meldinger. Noen religiøse ledere mener nei, de kan bare brukes til å varsle om skilsmissen, men er ikke gyldig til å utføre en gyldig skilsmisse. Andre mener at slike meldinger er gode nok.

Tre ungdommer i Saudi-Arabia ble dømt til fengsel i 2-12 år og til sammen 1200 piskeslag for å ha filmet at en ung kvinne ble voldtatt, og deretter lagt bildene ut på Internett. Episoden førte til at Saudi-Arabia i begynnelsen av 2005 innførte forbud mot å importere mobiltelefoner med kamera. Men det meldes om utstrakt smugling.

Har det lykkes å ta bilde av en kvinne som ikke har skaut på hodet (man trenger ikke ha det når man bare er sammen med kvinner), kan det brukes til utpressing eller plage kvinnen ved å legge bildet ut på Internett.

For dem som ikke har råd til å eie en mobiltelefon, finnes det et stort antall steder hvor man kan leie en i noen minutter for en rimelig penge.

Mange bruker mobiltelefon til å stemme for sin favorittsang i ulike sangkonkurranser. Man kan også stemme og gi uttrykk for sitt syn på aktuelle temaer, som krigen i Irak.
Og selvsagt kan menn og kvinner i alle aldre bruke mobiltelefon til å kommunisere friere enn de sosiale og moralske kodene ellers tillater.

Iran forsøkte å innføre et “telefonpoliti” hvor innbyggere kunne klage mot misbruk. Men det viste seg at selv dette “politiet” ikke hadde kapasitet til å følge opp klagene ordentlig. I andre land har de ikke en gang forsøkt å ta opp fenomenet.

Moderne mobiltelefoner gir mulighet til å kople seg på mye av det som skjer i verden. Det gjelder ikke minst en befolkning hvor mange ikke har adgang til Internett av ulike grunner, blant annet økonomi og manglende leseferdighet.

Kilde: En artikkel av Zvi Bar’el i Ha’aretz 29. juni 2005.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelTiltalt for ulovlig pengeinnsamling til valgkamp
Neste artikkelTilbaketrekningen vil ta to til tre uker
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise