Den arabiske liga tilbyr ikke ekte fred

4. juni 2006 tok en lederartikkel i Jerusalem Post opp holdningene i Den arabiske liga ved generalsekretæren der, Amr Moussa (tidligere egyptisk utenriksminister). Den arabiske liga er en slags løs sammenslutning av 22 arabiske stater.

Det er sjelden Moussa vil snakke med israelske medier. Men 25. mai 2006 gav han et intervju til Jerusalem Post. Der sa han bl. a. at han er overrasket over at Israel ikke har tatt bedre imot «Beirut-initiativet» fra 2002, også kalt den saudi-arabiske fredsplanen. Han sa at hele den arabiske verden står bak planen, som skal gi Israel fred i bytte for å trekke seg tilbake til grensene fra før 1967. (Men i et litt kodet språk ligger også kravet om en «rett» for de palestinske flyktningene fra 1948 til å «vende tilbake» til selve Israel inne i planen.)

Torsdag 1. juni holdt Moussa en tale i Beijing under en kinesisk-arabisk konferanse. Kina oppfordret Hamas til å oppgi vold, anerkjenne Israels rett til å eksistere og godta «de avtalene som allerede er inngått» med Israel. Moussa avviste dette. Han sa at «det palestinske spørsmålet» gjelder okkupasjon, ikke terror. Og Den arabiske liga står for at det palestinske styret «ikke kan tvinges til å godta noen av disse betingelsene». Altså: Ingen har rett til å tvinge palestinerne til å anerkjenne Israels rett til å eksistere, til å holde inngåtte avtaler (!) og til å stanse terroren.
Jerusalem Post spør hvorfor Israel skulle ta på alvor en «fredsplan» fra arabiske stater som samtidig støtter de kompromissløse, palestinske standpunktene.

Fredsarbeid
Jerusalem Post mener at de som vil engasjere seg i fredsarbeid, har rike muligheter. Hvor er den arabiske lederen som våger å forsøke å rykke opp med rot det som kynisk er prentet inn i de arabiske massene gjennom altfor mange tiår, nemlig kravet om en «rett til å vende tilbake» for de arabiske flyktningene fra 1948, noe som betyr å ødelegge Israel som et sted hvor jødene kan ha kontroll og være frie?

Dersom man ikke setter så store krav: Hvor er den arabiske lederen – Hosni Mubarak i Egypt og Amr Moussa i Den arabiske liga inkludert – som vil følge avdøde president Anwar Sadats fotspor og besøke Israel og Jerusalem? Hvorfor skal møtene mellom Mubarak og Israels statsminister alltid holdes i Egypt?

Relaterte artikler:
Ingen «rett til å vende tilbake»
«Rett til å vende tilbake»
Med rett til landet

Relaterte temasider:
Flyktninger

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPalestinerne er svekket i Europa
Neste artikkelIsrael var ikke involvert i strand-eksplosjon
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise