Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

IDF foreslår å gi soldater ekstra utdanningspoeng

Generalmajor Elazar Stern ønsker å gi tidligere soldater fordeler i utdannings- og arbeidsmarkedet

Generalmajor Elazar Stern ønsker å gi tidligere soldater fordeler i utdannings- og arbeidsmarkedet.

Nesten 28 prosent av de unge israelerne som blir kalt inn til militærtjeneste, får innvilget fritak av ulike årsaker. Stadig flere ønsker å slippe unna den tre år lange tjenesten, som gjør at mange blir liggende etter sine jevnaldrende i arbeidsmarkedet. Dette temaet var oppe til diskusjon i Sderot-konferansen om det israelske samfunnet i forrige uke.

Generalmajor Elazar Stern var blant dem som tok til orde for å sikre gode fordelsordninger for dem som har risikert livet sitt for Israel. Han er leder for den avdelingen i IDF som har ansvaret for å fordele arbeidskraften rundt i militærsystemet. I følge Stern er det en alarmerende utakknemlighet som viser seg i det israelske samfunnet, overfor dem som bruker verdifulle år av sine liv på å forsvare sine landsmenn. Det er på høy tid, hevdet han, at denne utakknemligheten blir erstattet med belønning, for eksempel med ekstra poeng for opptakk til høyere utdanning.

Et resultat av den lange vernepliktstiden for jødiske israelere, er at de arabiske studentene ligger tre år lengre fremme enn sine jevnaldrende i det sivile liv. På Technions medisinskole er ikke mindre enn 54 prosent av studentene arabere. Hvorfor skulle det da ikke være slik, spurte Stern, at veteranene som har ofret liv og helse, skal bli tildelt spesialbehandling? De har jo tross alt «satt sitt liv i fare for at Technion kan forsette å eksistere og fungere».

Generalmajoren foreslo at soldatene skal få både gratis undervisning ved fakultetene, og ekstra utdanningspoeng for fullført militærtjeneste. Særlig bør slike ordninger gjelde soldater som har tjenestegjort i kampavdelinger. I tillegg ønsker han å få luket bort de tilfellene hvor universiteter har nektet å vurdere studenter som mister undervisningstimer på grunn av repetisjonsøvelser.

Ungdommer tar siviltjenesten bør ikke få nyte godt av disse godene, understreket Stern. I dag er de fleste som avlegger siviltjeneste kvinner fra nasjonalreligiøse kretser og et mindre antall yeshiva-studenter.

– Siviltjenesten er veldig flott og en kan også si masse fint om den og pakke den inn i flott gavepapir, men den kan aldri og må aldri bli sammenliknet med en faktisk militærtjeneste. Siviltjeneste innebærer ingen selvoppofrelse eller fare i det hele tatt. Når alt kommer til alt har mennesker kastet seg ut i krigen for å sikre at vi kan leve normale dagligliv her i dette landet. Ingenting kan komme opp mot eller sammenliknes med de farene som kampstyrkene står overfor, sa generalmajor Stern.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart