Obama tilbyr amerikansk atomparaply

En person som står den nye amerikanske presidenten nær, sier at Obama vil tilby Israel en ”atomparaply” mot atomtrusselen fra Iran. Han vil love at et atomangrep fra Teheran mot Israel vil bli føre til et ødeleggende amerikansk atomangrep mot Iran.

Dette var en sak den nye utenriksministeren, Hillary Clinton, tok opp mens hun kjempet med Obama om å bli presidentkandidat. Hun foreslo at også andre land i Midtøsten, blant andre Saudi-Arabia og golfstatene, skulle få komme under denne ”paraplyen” hvis de lover å ikke utvikle egne atomvåpen.

Det inngår også i opplegget at Israel skal få adgang til et nytt og forbedret forsvar mot langtrekkende raketter. Som et første ledd i dette er det utplassert en radar i Sør-Israel. Den forbedrer muligheten for å oppdage iranske raketter.

Forhandlinger
Obama sa i begynnelsen av desember 2008 at han vil forhandle med Iran og vil tilby Iran økonomisk støtte hvis de oppgir sitt atomprogram. Hvis Iran nekter, vil han forsterke sanksjonene mot den islamske republikken.

Skepsis i Israel
I Israel er mange skeptiske til disse utspillene. Det betyr vel først og fremst at USA ikke regner med å kunne hindre Iran i å få atomvåpen. Å snakke om hva man skal gjøre hvis Iran får atomvåpen, kan i seg selv svekke arbeidet for å hindre Iran fra å få dem.

Mange i Israel er også skeptiske til selve garantien. Hvordan kan noen stole på at USA vil utsette seg selv for atomangrep fordi Israel er ødelagt når de ikke ville forhindre et Iran uten atomvåpen fra å få det?

En av toppene i Bush-administrasjonen sier: Hvordan skal vi få en innbygger i Kansas [i USA] til å utsette seg for atomangrep fordi Haifa er ødelagt?

Erfaringer med garantier
Israel har dårlige erfaringer med garantier fra USA og andre land. Vi viser til vår artikkel Garantier fra pålitelige land.

Kilde: En artikkel av Aluf Benn 12. desember 2008 i Ha’aretz.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise