Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Obama tilbyr amerikansk atomparaply

En person som står den nye amerikanske presidenten nær, sier at Obama vil tilby Israel en ”atomparaply” mot atomtrusselen fra Iran. Han vil love at et atomangrep fra Teheran mot Israel vil bli føre til et ødeleggende amerikansk atomangrep mot Iran.

Dette var en sak den nye utenriksministeren, Hillary Clinton, tok opp mens hun kjempet med Obama om å bli presidentkandidat. Hun foreslo at også andre land i Midtøsten, blant andre Saudi-Arabia og golfstatene, skulle få komme under denne ”paraplyen” hvis de lover å ikke utvikle egne atomvåpen.

Det inngår også i opplegget at Israel skal få adgang til et nytt og forbedret forsvar mot langtrekkende raketter. Som et første ledd i dette er det utplassert en radar i Sør-Israel. Den forbedrer muligheten for å oppdage iranske raketter.

Forhandlinger
Obama sa i begynnelsen av desember 2008 at han vil forhandle med Iran og vil tilby Iran økonomisk støtte hvis de oppgir sitt atomprogram. Hvis Iran nekter, vil han forsterke sanksjonene mot den islamske republikken.

Skepsis i Israel
I Israel er mange skeptiske til disse utspillene. Det betyr vel først og fremst at USA ikke regner med å kunne hindre Iran i å få atomvåpen. Å snakke om hva man skal gjøre hvis Iran får atomvåpen, kan i seg selv svekke arbeidet for å hindre Iran fra å få dem.

Mange i Israel er også skeptiske til selve garantien. Hvordan kan noen stole på at USA vil utsette seg selv for atomangrep fordi Israel er ødelagt når de ikke ville forhindre et Iran uten atomvåpen fra å få det?

En av toppene i Bush-administrasjonen sier: Hvordan skal vi få en innbygger i Kansas [i USA] til å utsette seg for atomangrep fordi Haifa er ødelagt?

Erfaringer med garantier
Israel har dårlige erfaringer med garantier fra USA og andre land. Vi viser til vår artikkel Garantier fra pålitelige land.

Kilde: En artikkel av Aluf Benn 12. desember 2008 i Ha’aretz.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart