Israel og Marokko

Under 2. verdenskrig var Marokko under fransk styre. Den franske Vichy-regjeringen, med sterke sympatier for nazistene, forlangte at Marokko skulle gjennomføre antisemittiske lover. Kong Muhammad V nektet. Han fikk da stor takknemlighet fra de nesten 300.000 jødene i Marokko.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

På 1950-tallet skjedde det flere revolusjoner i de arabiske landene. Egypt under Gamal Abdel Nasser ble en betrodd alliert av Sovjetunionen. I bytte for tsjekkiske våpen og sovjetiske instruktører sørget Nasser for å åpne opp den arabiske verden for innflytelse av kommunismen og pan-arabismen – der Nasser så seg selv som hersker over hele den arabiske verden.

I 1956 fikk Marokko full uavhengighet fra Frankrike. Da lå landet vidt åpent for egyptiske spioner. De forsøkte å bygge opp en infrastruktur som skulle gjøre det lett for Sovjetunionen å få fotfeste der. I denne situasjonen hadde Israel og Marokko i stor grad felles fiender og felles interesser.
Israelsk etterretning visste mye om hva egypterne drev med, også i Marokko. Etter hvert fikk israelerne i stand et hemmelig samarbeid med marokkansk etterretning. Israel hjalp til med å avsløre spioner. På 1970-tallet tipset Israel kong Hassan II om et kuppforsøk, noe kongen var meget takknemlig for. Israel leverte også våpen og trente opp marokkanske etterretningsoffiserer. Blant annet hjalp Israel marokkanerne med å forhindre at algeriske og egyptiske agenter kunne spionere på de marokkanske ambassadene i Kairo og Algier.

Fra midten av 1970-tallet begynte kong Hassan II å ta offentlig til orde for “dialog” med Israel, og advarte de arabiske landene mot en langvarig konflikt. Marokko arrangerte mange åpne og hemmelige møter mellom israelere og arabere.

I 1976 dro daværende statsminister Yitzhak Rabin til Marokko for å snakke med egyptere om fred. Men Egypts daværende president, Anwar Sadat, mente at Rabin var “for svak”. Men da Menahem Begin fra Likud ble valgt i 1977, ble Sadat mer interessert. Det hjalp avgjort på hans interesse at israelsk etterretning hjalp med å avsløre libyiske planer om å drepe Sadat. De første og grunnleggende forhandlingene skjedde i Marokko.

I dag er det ingen formell fred mellom Israel og Marokko, men det er en utstrakt kontakt og et utstrakt samarbeid på mange felter.
Etterretningstjenestene samarbeider fremdeles, ikke minst i kampen mot terror. Det er handel på 600 millioner kroner årlig, og det er kulturell kontakt.

Kilde: En artikkel av Xavier Cornut på jpost.com (Jerusalem Post) 23. juni 2009.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise