Israel og Marokko

Under 2. verdenskrig var Marokko under fransk styre. Den franske Vichy-regjeringen, med sterke sympatier for nazistene, forlangte at Marokko skulle gjennomføre antisemittiske lover. Kong Muhammad V nektet. Han fikk da stor takknemlighet fra de nesten 300.000 jødene i Marokko.

På 1950-tallet skjedde det flere revolusjoner i de arabiske landene. Egypt under Gamal Abdel Nasser ble en betrodd alliert av Sovjetunionen. I bytte for tsjekkiske våpen og sovjetiske instruktører sørget Nasser for å åpne opp den arabiske verden for innflytelse av kommunismen og pan-arabismen – der Nasser så seg selv som hersker over hele den arabiske verden.

I 1956 fikk Marokko full uavhengighet fra Frankrike. Da lå landet vidt åpent for egyptiske spioner. De forsøkte å bygge opp en infrastruktur som skulle gjøre det lett for Sovjetunionen å få fotfeste der. I denne situasjonen hadde Israel og Marokko i stor grad felles fiender og felles interesser.
Israelsk etterretning visste mye om hva egypterne drev med, også i Marokko. Etter hvert fikk israelerne i stand et hemmelig samarbeid med marokkansk etterretning. Israel hjalp til med å avsløre spioner. På 1970-tallet tipset Israel kong Hassan II om et kuppforsøk, noe kongen var meget takknemlig for. Israel leverte også våpen og trente opp marokkanske etterretningsoffiserer. Blant annet hjalp Israel marokkanerne med å forhindre at algeriske og egyptiske agenter kunne spionere på de marokkanske ambassadene i Kairo og Algier.

Fra midten av 1970-tallet begynte kong Hassan II å ta offentlig til orde for “dialog” med Israel, og advarte de arabiske landene mot en langvarig konflikt. Marokko arrangerte mange åpne og hemmelige møter mellom israelere og arabere.

I 1976 dro daværende statsminister Yitzhak Rabin til Marokko for å snakke med egyptere om fred. Men Egypts daværende president, Anwar Sadat, mente at Rabin var “for svak”. Men da Menahem Begin fra Likud ble valgt i 1977, ble Sadat mer interessert. Det hjalp avgjort på hans interesse at israelsk etterretning hjalp med å avsløre libyiske planer om å drepe Sadat. De første og grunnleggende forhandlingene skjedde i Marokko.

I dag er det ingen formell fred mellom Israel og Marokko, men det er en utstrakt kontakt og et utstrakt samarbeid på mange felter.
Etterretningstjenestene samarbeider fremdeles, ikke minst i kampen mot terror. Det er handel på 600 millioner kroner årlig, og det er kulturell kontakt.

Kilde: En artikkel av Xavier Cornut på jpost.com (Jerusalem Post) 23. juni 2009.

Forrige artikkelDet blir ikke moms på frukt og grønnsaker
Neste artikkelGassfeltet “Tamar” større enn forventet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no