Mubarak: – Syria og Qatar saboterte Shalit-avtale

Hosni Mubarak hevdet overfor USAs general David Petraeus i 2009 at Syria og Qatar ville betale Hamas 50 millioner dollar for å beholde Gilad Shalit.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Egypts president Hosni Mubarak hevdet i møte med USAs general David Petraeus i juni 2009 at Syria og Qatar saboterte en fangeutvekslingsavtale med Hamas. Det kommer fram i et Wikileaks-dokument general Petraeus sendte til Washington etter møtet. Dokumentet ble avslørt av VG tirsdag 9. februar.

Holdt fanget på Gaza
Siden 2006 har den israelske soldaten Gilad Shalit blitt holdt i fangenskap på Gaza-stripen av den palestinske terrorgruppen Hamas. Ulike forhandlingsforsøk har strandet uten resultater. Hamas krever løslatelse av hundrevis av palestinske fanger som israelerne mener har “blod på hendene”, som med høy risiko vil delta i væpnet kamp mot Israel på ny. Den israelske regjering har ikke kunnet godta en fangeutveksling med alle terroristene som Hamas krever løslatt.

I 2009 var partene veldig nær en løsning, skal vi tro medierapportene som kom på den tiden. Det har vært hevdet, blant annet fra Hamas, at Israel valgte å trekke seg fra en avtale partene allerede hadde inngått. Israel har på sin side hevdet at det var den palestinske terrorgruppen som trakk seg fra avtalen.

Gjennombrudd
Hamas overleverte tidlig i forhandlingene videomateriale til det israelske forhandlingsteamet som beviste at Shalit fortsatt var i live. Det ble på den tiden regnet som et gjennombrudd i forhandlingene.

Ifølge Wikileaks dokumentet skal Mubarak ha påstått at Syria og Qatar tilbød Hamas 50 millioner dollar (ca. 290 millioner kroner) for å beholde Shalit. Men tidspunktet for når Syria og Qatar kom med tilbudet sier dokumentet ingenting om. Selve uttalelsen hans kom i juni, tre måneder før Hamas frigjorde videoen av Shalit.

Kan støtte Israels påstander
Skulle den egyptiske presidentens uttalelser stemme, vil de underbygge Jerusalems påstander. Dersom Syria og Qatar på et tidligere tidspunkt hadde tilbudt Hamas penger for å beholde Shalit, kan et slikt tilbud ha blitt fremmet på nytt da avtalen med Israel var inngått høsten 2009. I så fall ville det forklart hvorfor Hamas skulle velge å trekke seg.

– Upålitelig
Men Kjell Selvik ved FAFO mener Mubarak kan ha interesse av å villede amerikanerne med Shalit-informasjonen.

– Min første reaksjon er at Mubarak ikke er noen god kilde. Syria er en erkefiende fra Den kalde krigen. Og forholdet til både Syria og Hamas er dårlig. Mubarak gikk også i bresjen for å gi Hizbollah skylden for krigen i 2006. Så han er ikke en god kilde for dette, hevder han overfor VG Nett.

Under sterkt press
Det kommer også fram av dokumentet at Egypt var under sterkt press fra amerikanerne for å hindre smuglingen av våpen inn til Gaza-stripen.

– Vi forsøker å stanse våpensmuglingen, men vi er overbevist om at de fleste av våpnene som kommer inn i Gaza kommer sjøveien, skal Mubarak ha sagt.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise