Tunisia vil forby normalisering med Israel i ny grunnlov

"Den arabiske våren" startet i Tunisia, og landet er allerede i ferd med å utarbeide en ny grunnlov. Forslaget som foreløpig er presentert, inneholder et klart uttrykt forbud mot normalisering med Israel, gjør støtte til palestinerne til statlig politikk og erklærer islam som statens offisielle religion.

Utkastet må være som et kaldt vindkast av vinter for alle dem som har sett for seg at vårvinder skulle gi en utvikling mot sekulære demokratier og fred i Nord-Afrika og Midtøsten.

Hadde kontakt med Israel
Under regimet til president Zine El Abidine Ben Ali utpekte Tunisia seg som et av de arabiske land som var mest sekulære og ga størst rettigheter til kvinner. I en kort periode, fra 1996 til 2000, hadde landet økonomisk interessekontor i Israel. Samarbeidet ble brutt da den andre intifadaen brøt ut. I januar ble Ben Ali tvunget til å gå av etter 23 år ved makten.
Nå forbereder overgangsmyndighetene valg i oktober, hvor innbyggerne blant annet skal velge mellom en styreform med president eller et parlamentarisk system. Det skal også velges regjering.

En ny grunnlov, en såkalt «republikansk pakt», er også under utarbeidelse. Noen medlemmer av komitéen skal visstnok ha foreslått å slette forbudet mot normalisering med Israel, men en koalisjon av islamistiske partier, arabiske nasjonalister og partier fra ytre venstre er forent i ønsket om å inkludere en slik paragraf.

Truer med død
Da det ble meldt i Tunisia at noen komitémedlemmer kunne tenke seg å fjerne paragrafen, rykket omkring 600 mennesker ut i demonstrasjon, melder Jerusalem Post. Slike komitémedlemmer skulle ikke bare avsettes, arrangørene krevde mer drastiske konsekvenser.

– Død over alle tunisiere som forsøker å normalisere forholdet til Israel, sa Ahmed Kahlaoui, som leder en gruppe som arbeider mot å gjenoppta diplomatiske forbindelser med Israel.

– Vi vil fordømme dem, og offentliggjøre deres navn, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP. Med en slik retorikk, vil navnelisten over dem som ønsker å ta bort normaliseringsforbudet fra grunnloven i praksis fungere som en dødsliste.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBoikott av Israel er ulovlig også i Norge
Neste artikkelBer alle barnehager synge Hatikva
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise