Vesten presses til Palestina-ja

Makten den arabiske verden har over FN-systemet blir synlig når vestlige diplomater avslører overfor Ha'aretz, hvordan de føler seg presset til å stemme for opprettelsen av "Palestina".

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Anseelsen til FN-systemet er i Norge ekstremt høy i forhold til i andre land verdt å sammenlikne seg med. Kanskje til og med for høy. Israel har nemlig en rekke ganger opplevd hvordan det er nasjonale interesser og ikke “den objektive sannhet” som styrer avgjørelsene i de ulike organene.

Ikke minst kommer det tydelig fram i en artikkel som ble publisert 13. september av Ha’aretz. PAs støtte i Vesten for sine planer om å gå til FN for anerkjennelse av en palestinsk stat, skal nemlig ikke være så stor. Det på tross av at mange vestlige ledere har gått ut og uttrykt sin støtte til initiativet.

Frykter konsekvensene
Til den israelske dagsavisen forklarer flere FN-diplomater at støtten mange land har gitt til PAs planer, kommer av frykt for hevn fra muslimske og arabiske land.

Det er mange regjeringer som i utgangspunktet er imot planene, men som ikke tør å vekke disse nasjonenes vrede. De er redd for at araberne kan stemme imot deres interesser i Sikkerhetsrådet ved en senere anledning, eller forhindre at de får sentrale posisjoner i FN-systemet.

Australia vs. Canada
Flere diplomater peker på Australia som et eksempel på problemet de beskriver. Landet forsøker å bli nominert til Sikkerhetsrådet neste år. De må derfor passe seg for å ikke gjøre noe som provoserer den muslimske verden til å stemme imot.

Australia kan ha blitt skremt da Canada mistet sin mulighet til å oppnå et sete i det viktigste FN-organet i fjor, på grunn av deres klare støtte til Israels sak. Like prinsipielle er derimot ikke alle land, som kjemper for egne interesser framfor deres alliansepartner Israels interesser.

– En plage
Få vestlige diplomater skal ha noe særlig sans for palestinernes initiativ overfor FN og forklarer at det er “en plage vi ønsker å legge bak oss.” Flere FN-ambassadører i New York skal være enig med Israel i at PAs planer kan skape uventede negative resultater. Likevel legger de skylden på Israel, siden landet angivelig ikke har tatt noe politisk initiativ for å få igang forhandlingene igjen.

Jerusalem har en rekke ganger oppfordret PA til å legge fra seg FN-sporet og heller møte til forhanlingsbordet uten forhåndskrav. I ti måneder fram til høsten 2010 var det også full byggestans i israelske bosetninger, som en gest til de palestinske myndighetene. President Mahmoud Abbas har imidlertid ikke ønsket å forhandle og hevder årsaken er at denne byggestansen ikke ble forlenget.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise