Kopternes tøffe situasjon i Egypt

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Søndag 9. oktober skulle en gruppe koptiske kristne demonstrere fredelig i protest mot voldelige muslimske angrep mot to kirker, angrep som kopterne oppfattet var støttet av militærregimet. De 1.000 frammøtte skulle gi Egypts koptiske minoritet på åtte millioner mennesker en stemme. På grunn av de “demokratiske reformene” landet gjennomgår, regnet de med at en fredelig demonstrasjon ville bli respektert.

24 drept, 200 såret
Men det skulle bli alt annet enn fredelig. Sammen med en gruppe radikale muslimer gikk militæret til angrep på gruppen av demonstranter, ved hjelp av skytevåpen og militærkjøretøy. Minst 24 personer ble drept og mer enn 200 såret. Etter å ha blitt angrepet skal demonstrantene ha gått til motangrep, og blant annet kastet steiner og tatt våpen fra soldatene, forteller øyenvitner til Yedioth Aharonoth.

– Protesten var fredelig. Vi ønsket å avholde en vanlig demonstrasjon. Tyver angrep oss og et militært kjøretøy kjørte opp på gangfeltet og kjørte over minst ti mennesker. Jeg så dem, sier en av demonstrantene, Essam Khalili.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans historie får støtte fra en annen av deltakerne, Wael Roufail.

– Jeg så kjøretøyet kjøre over protestantene. Deretter stanset de og skjøt på oss.

Forverret situasjon
Det eneste den statlige fjernsynskanalen meldte søndag kveld var at tre soldater var blitt drept. Al-Hurras fjernsynsstudio skal ha blitt angrepet av militæret samme kveld, fordi de rapporterte det som faktisk hendte. Fra og med mandagen var deres framstilling av saken helt annerledes, ifølge en kommentarartikkel av Jerusalem Post-redaktør Caroline Glick.

Antallet angrep mot kristne og deres institusjoner har økt kraftig etter at Hosni Mubarak ble styrtet i februar. De kristne anklager myndighetene for å ikke beskytte dem og for å ikke straffeforfølge dem som utfører ugjerningene. Islamistenes nye frihet har gjort mye for å begrense friheten til den koptiske minoriteten, som utgjør 10 prosent av Egypts innbyggertall.

Lite kritikk fra “kristne verden”
Glick mener den kristne verden ikke tar forfølgelsene av kristne i araberlandene nok på alvor og undrer seg hvorfor.

– Det er ikke klart hva verken vestlige regjeringer eller vestlige kirker tror de oppnår ved å overse forfølgelsene mot og uttynningen av de kristne samfunnene i den muslimske verden. Som søndagens hendelser i Egypt og andre daglige anti-kristne angrep av muslimer rundt i hele regionen viser, hjelper ikke deres [Vestens] oppførsel noen. Det som imidlertid er klart, er at de vil “høste det de sår”, skriver Glick med sitat fra Det nye testamentet.

I stedet retter verdens kirker kritikken mot situasjonen til den eneste kristne minoriteten i den arabiske verden som faktisk har vokst “de siste 60 årene”, nemlig den som finnes i Israel.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag