Kopternes tøffe situasjon i Egypt

Tøffe tider har blitt enda tøffere for Egypts kristne minoritet, etter at Hosni Mubarak mistet makten.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Søndag 9. oktober skulle en gruppe koptiske kristne demonstrere fredelig i protest mot voldelige muslimske angrep mot to kirker, angrep som kopterne oppfattet var støttet av militærregimet. De 1.000 frammøtte skulle gi Egypts koptiske minoritet på åtte millioner mennesker en stemme. På grunn av de “demokratiske reformene” landet gjennomgår, regnet de med at en fredelig demonstrasjon ville bli respektert.

24 drept, 200 såret
Men det skulle bli alt annet enn fredelig. Sammen med en gruppe radikale muslimer gikk militæret til angrep på gruppen av demonstranter, ved hjelp av skytevåpen og militærkjøretøy. Minst 24 personer ble drept og mer enn 200 såret. Etter å ha blitt angrepet skal demonstrantene ha gått til motangrep, og blant annet kastet steiner og tatt våpen fra soldatene, forteller øyenvitner til Yedioth Aharonoth.

– Protesten var fredelig. Vi ønsket å avholde en vanlig demonstrasjon. Tyver angrep oss og et militært kjøretøy kjørte opp på gangfeltet og kjørte over minst ti mennesker. Jeg så dem, sier en av demonstrantene, Essam Khalili.

Hans historie får støtte fra en annen av deltakerne, Wael Roufail.

– Jeg så kjøretøyet kjøre over protestantene. Deretter stanset de og skjøt på oss.

Forverret situasjon
Det eneste den statlige fjernsynskanalen meldte søndag kveld var at tre soldater var blitt drept. Al-Hurras fjernsynsstudio skal ha blitt angrepet av militæret samme kveld, fordi de rapporterte det som faktisk hendte. Fra og med mandagen var deres framstilling av saken helt annerledes, ifølge en kommentarartikkel av Jerusalem Post-redaktør Caroline Glick.

Antallet angrep mot kristne og deres institusjoner har økt kraftig etter at Hosni Mubarak ble styrtet i februar. De kristne anklager myndighetene for å ikke beskytte dem og for å ikke straffeforfølge dem som utfører ugjerningene. Islamistenes nye frihet har gjort mye for å begrense friheten til den koptiske minoriteten, som utgjør 10 prosent av Egypts innbyggertall.

Lite kritikk fra “kristne verden”
Glick mener den kristne verden ikke tar forfølgelsene av kristne i araberlandene nok på alvor og undrer seg hvorfor.

– Det er ikke klart hva verken vestlige regjeringer eller vestlige kirker tror de oppnår ved å overse forfølgelsene mot og uttynningen av de kristne samfunnene i den muslimske verden. Som søndagens hendelser i Egypt og andre daglige anti-kristne angrep av muslimer rundt i hele regionen viser, hjelper ikke deres [Vestens] oppførsel noen. Det som imidlertid er klart, er at de vil “høste det de sår”, skriver Glick med sitat fra Det nye testamentet.

I stedet retter verdens kirker kritikken mot situasjonen til den eneste kristne minoriteten i den arabiske verden som faktisk har vokst “de siste 60 årene”, nemlig den som finnes i Israel.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise