Når anti-demokratiske krefter vinner makt gjennom frie valg

– Vesten må våkne opp for å innse at de islamistiske partiene vil begynne sitt islamske kalifat-inspirerte styre når makten er sikret, advarer professor Raphael Israeli.

Algerie.
Algerie.

I Jerusalem Post 15. desember 2011 tok Israeli fram et eksempel på en tidligere “arabisk vår” fra 1990-tallet. I Algerie ble det revolusjonære regimet til National Liberation Front kastet, og frie valg ble annonsert med stor fanfare. Frie valg skulle lede til borgerstyre hvor menneskerettigheter ble respektert og korrupsjon bekjempet. Veien var åpen til moderasjon og modernitet, sa analytikerne og “profesjonelle optimister”.

Men hva skjedde i Algerie, og hva skjer i Tunisia, Marokko og Egypt 20 år senere? Det er konservative, reaksjonære, tradisjonelle og anti-demokratiske organisasjoner, som Det muslimske brorskap, salafistene, wahhabis, Hizb ut-Tahrir eller andre Taliban-lignende varianter som til slutt kommer til makten.

– Det er et sørgelig paradoks at selv om mange av disse gruppene forakter demokrati og avviser det fullstendig, så ender folkemengden som roper om demokrati med å stemme på demokratiets fiender når de kommer i stemmelokalet, skriver Israeli.

Da parlamentsvalg ble avholdt i Algerie 26. desember 1991, viste det seg at partiet Islamic Salvation Front lå an til å få mer enn to tredeler av plassene i parlamentet. Oppslutningen i prosent var 47,3 prosent, ifølge Wikipedia.

Med klare utsikter til at Algerie ville bli en islamistisk stat, valgte den gamle militærjuntaen å gjøre kupp. Borgerkrigen som fulgte, mellom regjeringsstyrkene og ulike islamistiske grupper, kostet mellom 150.000 og 200.000 mennesker livet de neste 11 årene. [Til sammenligning er omlag 7.500 palestinere drept i konflikten med Israel de siste 24 år.]

– Vesten var klar over at dette skjedde på grunn av valget som de hadde støttet, påpeker Israeli.

Alle som følger med, blir stadig minnet på islamistenes forakt for Vesten og alt som er knyttet til demokrati og frihet.

– Likevel er vi stille når disse islamistene danner partier som blir “demokratisk” valgt til makten, skriver Israeli.

Raphael Israeli er professor i historie ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem, med islam, Midtøsten og Kina som spesialfelt.

 

Forrige artikkelMotstridende signaler fra det muslimske brorskapet i Egypt
Neste artikkelPresentasjon av Med Israel for fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.