Israelsk diplomat måtte forlate Marokko på grunn av masseprotester

En israelsk diplomat ble i helgen sendt ut av Marokko før tiden fordi marokkanske sikkerhetsstyrker fryktet for hans sikkerhet. David Saranga var i landet på et toppmøte for Middelhavsland.

Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)
Diplomaten David Saranga (t.h.) sammen med forfatteren Salman Rushdie. (Foto: David Shankbone, Wikimedia Commons)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Den israelske utsendingen kom til Marokko torsdag kveld. Mens han deltok i møter i parlamentet lørdag fortalte kollegaer ham at noen få hundre mennesker demonstrerte utenfor parlamentet for palestinske fanger og mot Sarangas deltagelse i møtet. Søndag var han igjen i møter i parlamentet. Flere tusen mennesker samlet seg da utenfor i protest mot diplomatens deltakelse. Saranga forteller at han kunne høre demonstrantene, men at han ikke så dem på nært hold.

 

Fryktet for sikkerheten

Beslutningen om å eskortere Saranga ut av parlamentet og til flyplassen ble tatt fordi et bilde av ham var vist fram i lokale medier. Marokkansk politi anbefalte Saranga å forlate landet allerede samme kveld, og ikke mandag som først planlagt. Etter samtale med utenriksdepartementet i Jerusalem bestemte Saranga seg for å ta et kveldsfly til Paris. Han reise videre derfra til Brussel, hvor han til daglig er utstasjonert.

Diplomaten sier hendelsen ikke kommer til å påvirke Israels deltagelse i fremtidige møter i Euro-Med.

Det islamistiske regjeringspartiet i Marokko boikottet møtet fordi Israel deltok, men landet var likevel vertskap for toppmøtet.

Marokkanske diplomater fortalte Saranga at demonstrantene benyttet seg av sin demokratiske rettighet til å demonstrere. Han roser de marokkanske sikkerhetsstyrkene for måten de taklet situasjonen. Han sier til Jerusalem Post at han aldri følte seg i fare. Marokkansk politi holdt demonstrantene unna parlamentsbygningen. Demonstrantene viftet med palestinske flagg og israelske flagg der davidsstjernen hadde blitt byttet ut med hakekors (svastika).

 

Euro-Med

Saranga representerte Israel ved et møte i Euro-Med. Organisasjonen består av de 27 EU-landene, Israel, de palestinske selvstyremyndighetene og åtte arabiske land.

Saranga er lederen for det israelske kontoret for samarbeid med det europeiske parlamentet i Brussel.

 

Forrige artikkelPutin til Israel i juni
Neste artikkelKina vil “importere” israelsk gründerånd
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -