Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Angrep på vestlige ambassader er straffefritt

Et israelsk flagg blir brent utenfor den israelske ambassaden i Kairo 15. mai 2011. (Illustrasjonsfoto: Gigi Ibrahim, Wikimedia Commons)
Et israelsk flagg blir brent utenfor den israelske ambassaden i Kairo 15. mai 2011. (Illustrasjonsfoto: Gigi Ibrahim, Wikimedia Commons)
Ett år etter at den israelske ambassaden i Kairo ble angrepet, blir amerikanske ambassader angrepet i flere arabiske land. Ikke en eneste egypter må sone fengselsstraff etter angrepet i 2011.

9. september 2011 tok flere tusen demonstranter seg inn i den israelske ambassaden i Kairo. Seks israelske sikkerhetsvakter ble evakuert i siste lite av egyptiske kommandosoldater, etter at president Barack Obama ba for deres liv. Ansatte ved ambassaden og deres familier ble evakuert i et israelsk militærfly.

I ettertid er ambassaden blitt permanent lukket, og ingen alternativ ambassadebygning er åpnet, forteller Israels tidligere ambassadør Yitzhak Levanon til Times of Israel.

Denne uken har amerikanske diplomater opplevd en reprise av ambassadeangrep både i Kairo og Sanaá i Jemen. I et angrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya ble fire amerikanere, inkludert ambassadør Christopher Stevens, og ti libyske politimenn drept.

Hva får tusenvis av arabiske ungdommer til å delta i voldelige herjetokt mot vestlige ambassader og konsulater, slik vi også så i forbindelse med karikaturstriden i 2006? Det er sikkert mange forklaringer, men de vet i hvert fall at de ikke risikerer nevneverdig straff. Ikke en eneste egypter må sone fengselsstraff etter angrepene mot den israelske ambassaden i fjor.

 

Betinget fengsel

En gruppe av demonstrantene ble i første omgang tiltalt etter ambassadeangrepet. 26. august i år falt dommen i en egyptisk domstol. 75 personer fikk betinget fengsel i ett år, Omar Afifi fikk fem års ubetinget fengsel, men han har flyttet til utlandet og kommer derfor ikke til å måtte sone.

Samtidig med angrepet mot Israels ambassade i september 2011, skal også Saudi-Arabias ambassade ha blitt steinet. Da to egyptiske medier, MENA og Al-Ahram, fortalte om dommen, meldte de at dommen gjaldt angrepet mot den saudiske avisen, «under anti-israelske protester». Det kommer også fram at dommen mot Afifi gjaldt oppfordring til vold mot politiet, ikke nødvendigvis fordi han deltok i angrepet på den israelske ambassaden.

– Dette sender det klarest mulige budskap om at gjenger kan angripe utenlandske ambassader i Kairo straffefritt. Men ingen internasjonal leder har levert noen slags protest mot denne avgjørelsen, skriver Evelyn Gordon i Commentary Magazine.

Mannen i gata har oppfattet budskapet, og resultatet ser vi i den arabiske verden i denne uken. Amerikanerne frykter hva som kommer etter fredagsbønnen i dag. Det muslimske brorskapet i Egypt og myndighetene i Gaza og Iran har oppfordret folk til å demonstrere.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart