Angrep på vestlige ambassader er straffefritt

Ett år etter at den israelske ambassaden i Kairo ble angrepet, blir amerikanske ambassader angrepet i flere arabiske land. Ikke en eneste egypter må sone fengselsstraff etter angrepet i 2011.

Et israelsk flagg blir brent utenfor den israelske ambassaden i Kairo 15. mai 2011. (Illustrasjonsfoto: Gigi Ibrahim, Wikimedia Commons)
Et israelsk flagg blir brent utenfor den israelske ambassaden i Kairo 15. mai 2011. (Illustrasjonsfoto: Gigi Ibrahim, Wikimedia Commons)

9. september 2011 tok flere tusen demonstranter seg inn i den israelske ambassaden i Kairo. Seks israelske sikkerhetsvakter ble evakuert i siste lite av egyptiske kommandosoldater, etter at president Barack Obama ba for deres liv. Ansatte ved ambassaden og deres familier ble evakuert i et israelsk militærfly.

I ettertid er ambassaden blitt permanent lukket, og ingen alternativ ambassadebygning er åpnet, forteller Israels tidligere ambassadør Yitzhak Levanon til Times of Israel.

Denne uken har amerikanske diplomater opplevd en reprise av ambassadeangrep både i Kairo og Sanaá i Jemen. I et angrep på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya ble fire amerikanere, inkludert ambassadør Christopher Stevens, og ti libyske politimenn drept.

Hva får tusenvis av arabiske ungdommer til å delta i voldelige herjetokt mot vestlige ambassader og konsulater, slik vi også så i forbindelse med karikaturstriden i 2006? Det er sikkert mange forklaringer, men de vet i hvert fall at de ikke risikerer nevneverdig straff. Ikke en eneste egypter må sone fengselsstraff etter angrepene mot den israelske ambassaden i fjor.

 

Betinget fengsel

En gruppe av demonstrantene ble i første omgang tiltalt etter ambassadeangrepet. 26. august i år falt dommen i en egyptisk domstol. 75 personer fikk betinget fengsel i ett år, Omar Afifi fikk fem års ubetinget fengsel, men han har flyttet til utlandet og kommer derfor ikke til å måtte sone.

Samtidig med angrepet mot Israels ambassade i september 2011, skal også Saudi-Arabias ambassade ha blitt steinet. Da to egyptiske medier, MENA og Al-Ahram, fortalte om dommen, meldte de at dommen gjaldt angrepet mot den saudiske avisen, “under anti-israelske protester”. Det kommer også fram at dommen mot Afifi gjaldt oppfordring til vold mot politiet, ikke nødvendigvis fordi han deltok i angrepet på den israelske ambassaden.

– Dette sender det klarest mulige budskap om at gjenger kan angripe utenlandske ambassader i Kairo straffefritt. Men ingen internasjonal leder har levert noen slags protest mot denne avgjørelsen, skriver Evelyn Gordon i Commentary Magazine.

Mannen i gata har oppfattet budskapet, og resultatet ser vi i den arabiske verden i denne uken. Amerikanerne frykter hva som kommer etter fredagsbønnen i dag. Det muslimske brorskapet i Egypt og myndighetene i Gaza og Iran har oppfordret folk til å demonstrere.

Forrige artikkelNRK retter nok opp ved første og beste mulighet
Neste artikkelJødenes rett til en stat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.