Talte til arabisk konferanse

Via satellitt ble Israels president Shimon Peres for to uker siden intervjuet på en arabisk sikkerhetskonferanse i Abu Dhabi og fikk applaus.

President Shimon Peres ble intervjuet fra presidentboligen i Jerusalem via satellitt, under en arabisk fredskonferanse nylig. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)
President Shimon Peres ble intervjuet fra presidentboligen i Jerusalem via satellitt, under en arabisk fredskonferanse nylig. (Foto: Chuck Hagel, flickr.com)

Aldri før har en israelsk president talt direkte til en internasjonal arabisk og muslimsk konferanse av en slik skala som denne. 29 utenriksministere var tilstede i Abu Dhabi og fikk opplevde at Peres uttrykte Israels ønske om å bidra i Midtøsten og få på plass dialog mellom dem og de arabiske landene. Han løftet også fram sine visjoner om en global fred.

– Det var veldig mange som var spente på grunn av [Peres’ deltakelse via satellitt]. Alle forsto at dette var noe historisk. Presidenten i en jødisk stat sitter i sitt kontor i Jerusalem med et israelsk flagg og utenriksministere i den persiske gulften som diskuterer sikkerhet, kampen mot terror og om fred, sa en av arrangørene til Times of Israel.

Den tidligere norske FN-utsendingen til Midtøsten og nåværende visegeneralsekretær i organet, Terje Rød-Larsen, intervjuet den israelske presidenten. Selv om spørsmålene og svarene er blitt bevart fra offentligheten, så ble han beæret med applaus fra salen da intervjuet var over.

På tross av et hav av uenigheter mellom Israel og den arabiske verden har partene funnet samarbeidsgrunnlag i sin skepsis til Iran. Saudi Arabia skal for eksempel ha blitt enige med Israel om å samarbeide om et angrep på Irans atomreaktorer, dersom forhandlingene ikke skulle gi tilfredsstillende resultater.

Forrige artikkelIsrael invitert med i FN-gruppe
Neste artikkelIsraelere er skeptiske til Iran-avtalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no