Utfordrer araberstater til å offentliggjøre sine bånd til Israel

Netanyahu sier at mange arabiske land i regionen nå ser på Israel som en alliert, ikke som en fiende. Det bør de snart kunne si offentlig, mener han.

Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)
Netanyahu talte på konferanse for jødiske ledere i USA søndag 14. februar. (Foto: GPO)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu uttalte søndag at han mener tiden er inne for at en del arabiske stater med hemmelige bånd til Israel bør anerkjenne relasjonen offentlig. Dette sa han i en tale til jødiske ledere i USA, ifølge Times of Israel. De fleste sunnimuslimske arabiske statene ser nå på Israel som en alliert, ikke som en fiende, ifølge statsministeren. Det Israel har til felles med disse landene er trusselbildet fra Iran og Den islamske staten.

 

– Forandrer syn på Israel

– Store arabiske land forandrer nå syn på Israel. De ser ikke lenger på Israel som sin fiende, men som sin allierte, særlig i kampen mot militant islam med dens to hovedutspring. Dette fordrer at det knyttes nye bånd, mange av dem i diskresjon og noen av dem i åpenhet. Der mener jeg også at vi kan og bør forvente og etterspørre en forandring, sa statsministeren.

I talen beskrev han hvordan Israel i dag møter to ulike trender samtidig: På den ene siden møter Israel en pågående fiendtlighet hos FN, EU, Den internasjonale straffedomstolen og andre internasjonale organisasjoner, der Israel stadig behandles etter en annen standard enn andre land. På den andre siden er land som Kina, India, Russland og Japan opptatt av å styrke relasjonene til Israel på grunn av deres bekymringer over militant islamisme og terrorismen den produserer, og fordi de vil nyte godt av Israels bidrag til verden innen mange former for teknologi.

 

Ya’alon: – Vi har kanaler der vi kan snakke sammen

Samme dag uttalte forsvarsminister Moshe Ya’alon at det ”finnes åpne kanaler mellom Israel og arabiske land”, men at ”den sensitive situasjonen” forhindrer ham i å ”ta arabiske representanter i hånden”. Israels hemmelige bånd med sunnimuslimske arabiske stater er slik at man ikke kan uttrykke enighet offentlig, ”men vi kan møtes i lukkede rom”, fortsatte han.

”Men vi har kanaler der vi kan snakke med våre sunnimuslimske arabiske naboland. Ikke bare Jordan og Egypt – gulf-landene, nordafrikanske land”, sa forsvarsministeren. ”For dem er Iran en fiende”, la han til. ”Og de er frustrerte og rasende over mangelen på støtte fra Vesten.” Uttalelsene fra Ya’alon kom under en sikkerhetskonferanse i Mȕnchen.

Senere på dagen håndhilste Ya’alon på den saudiarabiske prinsen Turki bin Faisal al-Saud. Han er en av de sjeldne arabiske lederne som også tidligere har hatt offentlig kjente møter med israelske ledere.

Både Saudi-Arabia og andre arabiske land har som offisielt standpunkt at de bare vil normalisere relasjonen med Israel dersom en fredsavtale om en tostatsløsning blir inngått med palestinerne.

Fra Israels side har det flere ganger tidligere kommet lignende uttalelser om at det finnes hemmelige kontaktkanaler mellom dem og de sunnimuslimske landene, som gjerne omtales som ”de moderate arabiske landene”. Utenriksdepartementets direktør Dore Gold uttalte i januar at ”nesten alle arabiske land har forbindelser med Israel”.

Forrige artikkelEU lemper på kravet til produktmerking
Neste artikkelI dag gikk Olmert i fengsel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/