Egypt åpner for å presse palestinerne til nye fredsforhandlinger

Både Egypt og Jordan mener tiden er inne for å blåse liv i det arabiske fredsinitiativet fra 2002.

Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, på talerstolen under Herzliya-konferansen 2016. (Foto: Skjermdump fra konferansens videooverføring, via Times of Israel)
Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, på talerstolen under Herzliya-konferansen 2016. (Foto: Skjermdump fra konferansens videooverføring, via Times of Israel)

På den årlige forsvars- og utenrikspolitiske Herzliya-konferansen holdt Egypts ambassadør til Israel, Hazem Khairat, sin første offentlige tale torsdag. Der åpnet han for å legge økt press ikke bare på Israel, men også på den palestinske siden, for å få i gang nye fredsforhandlinger mellom de to partene.

– Den israelsk-palestinske konflikten er i ferd med å blir farlig fastlåst, men Egypt tror fortsatt at det er mulig å oppnå en fredsavtale, sa Khairat i talen sin ifølge Times of Israel.

– Egypt vil fortsette å arbeide sammen med alle parter for en rettferdig fred som bringer sikkerheten tilbake til regionen. Det inkluderer tilrettelegging i det palestinske miljøet og å aktivere det arabiske fredsinitiativet. Men bare israelere og palestinere kan gjøre et modig valg og oppnå dette, uttalte den egyptiske ambassadøren.

Samtidig fortsatte han talen med å legge ansvar på Israel for den fastlåste situasjonen, ved at han viste til blant annet byggeprosjekter på Vestbredden.

 

Egypt kommer Netanyahu i møte?

Uttalelsene kommer etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu flere ganger de siste ukene har appellert til den arabiske verden om å ta nye skritt for å normalisere relasjonen med Israel. Netanyahu har samtidig uttrykt håp om at arabiske ledere vil legge press på de palestinske selvstyremyndighetene om å gjøre de nødvendige innrømmelser for at en fredsavtale skal bli mulig. Han har uttalt at han støtter den grunnleggende ideen i det arabiske fredsinitiativet, som først ble lagt fram i 2002, men at innholdet i fredsforslaget må bearbeides og oppdateres.

Den grunnleggende ideen bak initiativet er å oppnå en felles forståelse mellom Israel og de ledende arabiske statene som forhandlingsgrunnlag. Når en endelig fredsavtale om en tostatsløsning med palestinerne så inngås, skal det medføre full normalisering av relasjonene mellom Israel og de arabiske landene.

Kravene om fullstendig israelsk tilbaketrekking fra alle landområder erobret i seksdagerskrigen i 1967, og retur av alle palestinske flyktninger til Israel, er eksempler på elementer i fredsforslaget som aldri har kunnet aksepteres av Israel.

 

Jordan vil også ha nye forhandlinger

Jordans ambassadør til Israel, Walid Obeidat, talte også på Herzliya-konferansen. Han sluttet seg til sin egyptiske kollegas oppfordring til en snarlig gjenopptakelse av fredssamtaler mellom Israel og palestinerne, og også han tok til orde for å gjenoppta det arabiske fredsinitiativet.

– Etter Jordans oppfatning, og etter de arabiske statenes oppfatning, er det arabiske fredsinitiativet det fremste av alle initiativer som snakker om en regional tilnærming, sa han.

Obeidat minnet om at det arabiske fredsinitiativet er blitt anerkjent av både Den arabiske liga og Organisasjonen for islamsk samarbeid, totalt 57 land.

Forrige artikkelKlargjøring om MIFF og Hege Storhaug
Neste artikkelByen Herzliya vil tilby gratis busstransport på sabbat og helligdager
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/