Egypts president roser Israel for godt samarbeid

Mens fordømmelsene hagler mot Israel fra flere arabiske statsledere på FNs generalforsamling, ber president Al-Sisi palestinerne om å se på Egypts forhold til Israel som et forbilde.
Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi på FNs talerstol 21. september 2016. (Foto: Skjermdump fra Jerusalem Posts web-tv)
Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi på FNs talerstol 21. september 2016. (Foto: Skjermdump fra Jerusalem Posts web-tv)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Da Egypts president Abdel Fattah Al-Sisi talte til FNs generalforsamling onsdag, rettet han en sterk oppfordring til Israel og palestinerne om å bli enige om en fredsløsning, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han begynte med å påstå at ”den israelsk-palestinske konflikten er kjernen av den regionale ustabiliteten”, for så å oppfordre begge partene til å se på det ”fantastiske eksempelet” hans land og Israel har vist, og bli enige om en løsning der de to folkene får eksistere i fred i to nabostater.

– Tillat meg å avvike fra det skrevne manuset mitt for å gi en oppfordring til det israelske lederskapet og det israelske folket: Vi har en reell mulighet til å skrive en lys side i vår regions historie – å bevege oss mot fred, sa Al-Sisi i talen sin.

Egypt ble i 1979 det første arabiske landet som inngikk en fredsavtale med Israel. De siste månedene har landets politiske ledelse arbeidet for å medvirke til å få gjenopptatt fredsprosessen mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene, en prosess som har stått stille siden 2014.

 

Roser sikkerhetssamarbeidet med Israel

I et møte med jødiske ledere i New York dagen før talen, roste Al-Sisi Israel for godt samarbeid med Egypt i kampen mot IS på Sinai-halvøya, ifølge Jerusalem Post.

Ifølge flere utenlandske medierapporter deltar det israelske luftforsvaret i Egypts kamper i Sinai-ørkenen mot terrorgrupper som har tilknytning til Den islamske staten. Israelsk etterretning skal også være involvert i å innhente informasjon om disse terrorgruppene.

Al-Sisi forsikret deltakerne i det lukkede møtet om at Egypt har kontroll over situasjonen i Sinai, og han snakket varmt om det nære samarbeidet med både USA og Israel som gjør dette mulig.

 

Jordan truer med ”et hav av hat”

Da Kong Abdullah II av Jordan, det andre landet i Midtøsten som har fredsavtale med Israel, entret FNs talerstol, var det desto hardere kost Israel fikk servert. Han advarte Israel om at landet vil ”bli oppslukt av et hav av hat” dersom ikke en palestinsk stat blir realisert, ifølge Times of Israel.

– Ingen urett har spredt mer bitter frukt enn at palestinerne nektes en stat, påsto kongen.

– Fred er et bevisst valg. Israel må omfavne freden, eller til slutt bli oppslukt i et hav av hat i en kaotisk region, sa kongen.

Han snakket videre om viktigheten av å beskytte Jerusalems kristne og muslimske hellige steder, uten å overhodet nevne jødenes tilknytning til byen. Han fremmet også den gamle anklagen om at Israel forsøker å ødelegge Al-Aqsa moskeen og ta over kontrollen på Tempelhøyden.

Netanyahu og andre israelske ledere har gang på gang tilbakevist konspirasjonsteorien om Tempelhøyden, som har avlet mye vold. Netanyahu har også gjentatt gang på gang at han er åpen for direkte fredsforhandlinger med palestinerne når som helst, og at han fortsatt støtter en løsning med to stater for to folk. Se for eksempel Netanyahus tale til FNs generalforsamling for ett år siden.

 

Qatar med apartheid-anklage

Emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, har også uttalt seg om Israel under sitt opphold i New York.

– Israels diskriminerende politikk overfor palestinerne er apartheid, og inntil Israel avslutter sin apartheid-politikk, kan normalisering ikke oppnås, påsto han, ifølge Jerusalem Post.

 

Tyrkia vil presse Israel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa til FNs generalforsamling på tirsdag at han vil bruke sin nylig gjenopprettede diplomatiske relasjon med Israel til å ”medvirke til fredsprosessen”, ifølge Times of Israel.

– Det palestinske folket må få etablere et uavhengig Palestina med Øst-Jerusalem som hovedstad, basert på tostatsløsningen. Dette er det internasjonale samfunnets plikt overfor palestinske barn, uttalte han.

Den nylig inngåtte forsoningsavtalen mellom israelske og tyrkiske myndigheter vil gjøre det mulig for Tyrkia å spille en større rolle i fredsprosessen, sa han.

– Vi vil prøve å bruke den normaliserte relasjonen til å medvirke til fredsprosessen og løse de økonomiske og humanitære utfordringene våre palestinske brødre og søstre står overfor, sa Erdogan.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise