Saudisk avis kritiserer Abbas for å avslå Netanyahus invitasjon til Knesset

Avisa mener at det er mulighet for fred om Abbas besøker Knesset.
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas under samtaler i Det hvite hus i Washington D.C. i 2010. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Den engelskspråklige avisa Saudi Gazette har tro på at et besøk av Abbas i Knesset kan føre til en fredsavtale, ifølge Times of Israel. Avisas redaktør viser til Menachem Begins invitasjon av Egypts president Anwar Sadat til Israel i 1977, som forandret dynamikken og skapte fred mellom landene. Derfor mener Saudi Gazette at Mahmoud Abbas ikke burde ha avslått Netanyahus invitasjon uten å ha tenkt nøye på det.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu inviterte Abbas til Knesset da han talte foran FNs Generalforsamling i New York 22. september. I tillegg sa Netanyahu at han ønsket å gjenoppta direkte forhandlinger med palestinerne og at han selv gjerne kommer og snakker i det palestinske parlamentet i Ramallah.

I lederartikkelen som ble publisert søndag, skrev Saudi Gazette at palestinerne ikke burde ha avslått invitasjonen så raskt, fordi dette er et tegn på Israels ønske om å skape fred. Videre forteller artikkelen at den tidligere amerikanske presidenten Bill Clintons besøk i det palestinske nasjonalrådet i 1998 førte til at PLO anerkjente Israels rett til å eksistere.

Den saudiske avisa er klar over at Netanyahu ikke vil fjerne eller stanse jødisk bosetting på Vestbredden, at han er motstander av de palestinske kravene om å gjøre 1967-linjene til en nøyaktig landegrense og imot å dele Jerusalem. Likevel påpeker artikkelen at Israel og Egypt også var erkefiender før Sadat reiste til Israel. Om Abbas utfører et slikt besøk, kan dette forandre situasjonen, tror avisredaktøren.

Netanyahu uttrykte i talen sin til FN at han er takknemlig for at Israels forhold til flere av de sunnimuslimske landene i regionen, som Saudi-Arabia, er i utvikling. Han mente at disse landene forstår at Israel er deres allierte i kampen mot deres felles fiender Iran og IS. Den israelske statsministeren sa at han ser positivt på framtiden og at han tror Israel en dag kommer til å samarbeide åpent med disse landene. Dette er signaler som kan være med på å føre til fred i Midtøsten, mener den saudiske avisa.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise