Marokkanske journalister på besøk i Israel

- Jeg var redd for å komme hit, men jeg ville se siden av Israel som arabiske medier ikke viser oss, sier en av journalistene.
Marokko og Israel har ingen diplomatiske forbindelser, men det hindret ikke en journalistdelegasjon fra å besøke det jødiske landet. (Illustrasjon: Pierre Metivier, flickr.com)
Marokko og Israel har ingen diplomatiske forbindelser, men det hindret ikke en journalistdelegasjon fra å besøke det jødiske landet. (Illustrasjon: Pierre Metivier, flickr.com)

En journalistdelegasjon fra Marokko befinner seg for tiden i Israel etter invitasjon fra det israelske utenriksdepartementet, ifølge Yedioth Aharonoth. Målet med besøket er å vise journalistene situasjonen i Israel og å knuse negative myter.

Marokko og Israel har ingen offisielle diplomatiske forhold til hverandre. Allikevel har sistnevnte invitert marokkanske journalister, fem kvinner og to menn, til å treffe ministere, Knesset-medlemmer og tjenestemenn fra høysterett. Journalistene skal få politisk og militær orientering, i tillegg til et besøk ved Gaza-grensa.

I en samtale med Yedioth Aharonoth fortalte ett av medlemmene i delegasjonen om frykten og propagandaen som hittil har utelukket slike besøk. Journalisten, som jobber for en fremtredende marokkansk avis, ble tilbudt et besøk til Israel i 2009 som en del av Euro-Mediterranean Youth Forum. Hun følte seg presset til å takke nei til tilbudet.

– Jeg var svært redd for å komme. Vi er under press fra arabisk media, religiøse mennesker og propaganda angående saken om palestinerne, tilstår journalisten.

– Folk er redde for å bli utstøtte. Hvis du sier at du støtter Israel, eller om du ikke har en negativ mening om landet, blir du utstøtt, forteller hun.

I 2010 og 2011 mottok journalisten invitasjoner til å delta i en konferanse om kontraterrorisme i Israel.

– Dette var noe jeg ville gjøre, men sjefen min sa at om jeg reiser, har han rett til å gi meg sparken. Hvis noen fant ut om besøket til Israel ville de ha kritisert oss for å normalisere forholdet til landet. Det er det som er skremmende i Marokko. Det er forbudt å normalisere forholdet til den israelske fienden og det israelske forsvaret som «stjeler palestinernes land», forklarer journalisten.

Situasjonen endret seg for den kvinnelige marokkanske journalisten i 2013, da hun møtte jødiske marokkanere i USA. En av dem hadde en israelsk bestemor og en marokkansk bestemor.

– Jeg fortalte ham at jeg ville spre historien blant marokkanere på arabisk, siden vi burde kommunisere med dem på deres språk, sier journalisten.

Hun understreker at artikkelen er et budskap om kjærlighet fra en ung jøde til muslimer. Artikkelen skapte stor etterklang blant marokkanere siden det var første gang en ung jøde noensinne hadde henvendt seg til muslimer i Marokko på arabisk.

Dette ble opptakten til det nåværende besøket i Israel. Den unge jødiske mannen etablerte forbindelsen med en talsperson for arabiske medier i utenriksdepartementet og inviterte henne til Israel.

Den marokkanske journalisten påpeker at hun hovedsakelig kom til Israel på grunn av nysgjerrighet. Hun vil se sider ved landet som ikke dokumenteres i de fleste arabiske nyhetskildene.

– Jeg har ikke fortalt om reisen til mange av vennene mine, slik at de ikke skulle ekskludere meg. Landet Marokko har ikke problemer med å tillate reisen min til Israel, men vennene mine anbefalte at jeg ikke delte noe på sosiale medier. De mente at jeg kommer til å angre på det, da jeg i verste fall kan motta dødstrusler for å ha reist til Israel, sier den marokkanske journalisten.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise