Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabiske land anklager Iran for å sponse terror

Møterommet til Den arabiske liga. (Illustrasjon: Alyssa Bernstein, flickr.com)
Møterommet til Den arabiske liga. (Illustrasjon: Alyssa Bernstein, flickr.com)
- Iran er en stat som støtter terror i Midtøsten, skriver en rekke arabiske land til FN.

UN Watch trekker frem et brev hvor nesten et dusin arabiske stater anklager Iran for støtte til terror og jihad-grupper etter at atomavtalen ble inngått i fjor.

Brevet som ble sendt 27. oktober til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, understreker at Iran «fortsetter å spille en negativ rolle ved å skape spenning og ustabilitet i regionen vår». I tillegg kom det fram at Iran «bryter prinsippet om suverenitet og konstant blander seg inn i innenrikspolitikken til arabiske land,» gjengir Times of Israel tirsdag 15. november.

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei sammen med en av soldatene som ble drept i et luftangrep i Syria søndag, Jihad Mughniyeh. (Foto: @khamenei_ir, Twitter)
Irans øverste leder Ayatollah Khamenei (t.h.) sammen med Jihad Mughniyeh. (Foto: @khamenei_ir, Twitter)

Brevet ble undertegnet av Bahrain, Egypt, Jordan, Kuwait, Marokko, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Sudan, De arabiske emiratene, og Jemen.

– Vi understreker at den islamske republikken Iran er en stat som støtter og sponser terrorisme i regionen, fra Hizbollah i Libanon og Syria, til Houthiene i Jemen, og terrorgrupper i Bahrain, Irak, Saudi Arabia, Kuwait og andre steder, skrev landene.

De arabiske landene anklaget Iran for «å oppfordre til eksport av revolusjonen til andre land» gjennom landets religiøse og politiske ledere.

– Dessverre har vi siden undertegningen av atomavtalen kun sett økt iransk aggressivitet i regionen, i tillegg til støtte for terrorgrupper, sto det i brevet.

UN Watch, en FN-kritisk gruppe i Geneve, ønsker brevet velkommen og mener at det er viktig at muslimske arabiske land står opp mot iransk politikk.

– Iran liker å påstå at kritikk av landets brudd på menneskerettigheter og brutalitet på hjemmebane og utenfor landet er et vestlig påfunn, men det er vanskelig å opprettholde når anklagen kommer fra muslimske regjeringer, sier Hillel Neuer, leder av UN Watch.

Forholdet mellom Iran og flere sunniarabiske land har forverret seg i løpet av de siste årene på grunn av Tehrans innblanding i regionale konflikter.

Saudi Arabia og landets allierte har fordømt Irans militære støtte til Hizbollah, en terrororganisasjon i Libanon.

Saudi Arabia støtter opprørere som kjemper mot Syrias regjering.

I 2015 lanserte Saudi Arabia en koalisjon bestående av arabiske land som støtter Jemens regjering i å kjempe mot iransk-støttede Houthi-opprørere, som tok kontrol over landets hovedstad.

Riyadh kuttet diplomatiske bånd med Tehran tidligere i år etter at demonstranter brant ned ambassaden og et konsulat i etterkant av Saudi Arabias henrettelse av en shiamuslimsk prest.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart