Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tre ting å merke seg etter FN-resolusjonen og Kerrys tale

Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Fra Australia, Storbritannia og arabiske land.

1

Etter at FN-resolusjonen mot israelske bosetninger ble vedtatt 23. desember har regjeringen i Canberra signalisert at de ville ha stemt imot resolusjonen. Australia «har konsistent unnlatt å støtte ensidige resolusjoner mot Israel», sier utenriksminister Julie Bishop. I 2014 understreket Bishop at spørsmålet om israelske bosetninger må avgjøres i forhandlinger, og hun ville ikke uten videre si seg enig i at bosetningene bryter folkeretten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu planlegger et besøk til Australia i februar. Det er første gang en israelsk statsminister besøker landet.

 

2

Etter USAs utenriksminister John Kerrys tale i romjulen har Storbritannias regjering gått til det uvanlige skritt å kritisere sin nærmeste allierte.

– Vi tror ikke måten å forhandle om fred er å fokusere på bare én sak, i dette tilfellet bygging av bosetninger, når konflikten mellom israelere og palestinere åpenbart er så dypt kompleks, sa en talsmann for statsminister Theresa May.

– Og vi tror ikke det er riktig å angripe sammensetningen av en demokratisk valgt regjering hos en alliert. Regjeringen mener forhandlinger bare vil lykkes når de blir holdt mellom de to partene, med støtte fra det internasjonale samfunnet, la regjeringstalsmannen til.

Obama-administrasjonen har uttrykt «overraskelse» over kritikken fra London. De mener talen også tok for seg andre trusler mot tostatsløsningen – som «terror, vold og oppvigleri».

 

3

Etter Kerrys tale er amerikanere i Obama-administrasjonen positivt overrasket over flere arabiske staters reaksjon. Ett av Kerrys seks prinsipper er at løsningen må være «to stater for to folk, en jødisk og en arabisk, med gjensidig anerkjennelse og fullverdige like rettigheter for alle respektive innbyggere».

Netanyahu har helt siden 2009 stilt som krav at palestinerne aksepterer Israel som en jødisk stat. Dette er inntil nå blitt avvist av palestinerne, med full støtte fra den arabiske liga. Tjenestemenn i Obama-administrasjonen tolker det som et positivt signal at arabiske land som Egypt, Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar ikke tok avstand fra dette prinsippet i sine tilbakemeldinger på Kerrys tale.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart