Tre ting å merke seg etter FN-resolusjonen og Kerrys tale

Fra Australia, Storbritannia og arabiske land.
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
Theresa May fra The Conservative Party er ny statsminister i Storbritannia fra 13. juli 2016. (Foto: Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

1

Etter at FN-resolusjonen mot israelske bosetninger ble vedtatt 23. desember har regjeringen i Canberra signalisert at de ville ha stemt imot resolusjonen. Australia “har konsistent unnlatt å støtte ensidige resolusjoner mot Israel”, sier utenriksminister Julie Bishop. I 2014 understreket Bishop at spørsmålet om israelske bosetninger må avgjøres i forhandlinger, og hun ville ikke uten videre si seg enig i at bosetningene bryter folkeretten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu planlegger et besøk til Australia i februar. Det er første gang en israelsk statsminister besøker landet.

 

2

Etter USAs utenriksminister John Kerrys tale i romjulen har Storbritannias regjering gått til det uvanlige skritt å kritisere sin nærmeste allierte.

– Vi tror ikke måten å forhandle om fred er å fokusere på bare én sak, i dette tilfellet bygging av bosetninger, når konflikten mellom israelere og palestinere åpenbart er så dypt kompleks, sa en talsmann for statsminister Theresa May.

– Og vi tror ikke det er riktig å angripe sammensetningen av en demokratisk valgt regjering hos en alliert. Regjeringen mener forhandlinger bare vil lykkes når de blir holdt mellom de to partene, med støtte fra det internasjonale samfunnet, la regjeringstalsmannen til.

Obama-administrasjonen har uttrykt “overraskelse” over kritikken fra London. De mener talen også tok for seg andre trusler mot tostatsløsningen – som “terror, vold og oppvigleri”.

 

3

Etter Kerrys tale er amerikanere i Obama-administrasjonen positivt overrasket over flere arabiske staters reaksjon. Ett av Kerrys seks prinsipper er at løsningen må være “to stater for to folk, en jødisk og en arabisk, med gjensidig anerkjennelse og fullverdige like rettigheter for alle respektive innbyggere”.

Netanyahu har helt siden 2009 stilt som krav at palestinerne aksepterer Israel som en jødisk stat. Dette er inntil nå blitt avvist av palestinerne, med full støtte fra den arabiske liga. Tjenestemenn i Obama-administrasjonen tolker det som et positivt signal at arabiske land som Egypt, Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar ikke tok avstand fra dette prinsippet i sine tilbakemeldinger på Kerrys tale.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise