Netanyahu forsøkte å blåse liv i fredsforhandlingene

Statsledere fra Israel, Jordan, Egypt og USA skal ha vært i hemmelig samtaler for ett år siden.
John Kerry, Benjamin Netanyahu og Kong Abdullah II i et annet møte i 2014. (Foto: Statsministerens kontor/Flickr)
John Kerry, Benjamin Netanyahu og Kong Abdullah II i et annet møte i 2014. (Foto: Statsministerens kontor/Flickr)

Avisen Ha´aretz skrev søndag en artikkel om hemmelige fredsforhandlinger som hadde funnet sted i havnebyen Aqaba sør i Jordan 21. februar i fjor. Til stede på møtet var Jordans Kong Abudallah II, Egypts president Abdul Fattah al-Sissi, USAs daværende utenriksminister John Kerry og statsminister Benjamin Netanyahu.

På møtet, som frem til nå har vært ukjent for allmennheten, skal Netanyahu ha presentert fem punkter for å blåse liv i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne igjen. Punktene innebar at det ble gjort kompromisser på begge sider av konflikten. Planen var at forslaget skulle bli godkjent av de arabiske nabolandene.

1. Netanyahu skal ha lovet å fryse all aktivitet utenfor de store bosetningsblokkene, hvis de fikk USAs godkjennelse til å bygge innenfor de allerede etablerte bosetningene.

2. Godkjennelse av en massiv utbygging for palestinerne og fremme økonomiske prosjekter i område C på Vestbredden, som Israel skulle beholde sikkerhetskontrollen over. Fremme prosjekter for å bedre infrastrukturen på Gaza-stripen og et tettere samarbeid med sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene, inkludert å tillate at de fikk bedre tilgang på våpen.

3. Den israelske regjering skulle komme med en positiv offentlig uttalelse om det arabiske fredsinitiativet fra 2002, og uttrykke vilje til å diskutere innholdet med de arabiske landene.

4. Støtte og aktiv deltakelse fra de arabiske statene til et regionalt fredsinitiativ, inkludert et offentlig møte hvor ledende tjenestemenn fra Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og andre sunni-muslimske land skulle delta sammen med Netanyahu.

5. Et ønske om en garanti fra daværende Obama-administrasjonen om å blokkere alle anti-israelske resolusjoner i FN som berører konflikten mellom Israel og palestinerne.

Netanyahu har bekreftet at han deltok på møtet og sier det var han som tok initiativet til det. Ha’aretz skrev først at det var tidligere utenriksminister Kerry som sto bak det hemmelige møtet, men det avkrefter den israelske statsministeren.

Ifølge avisen skal Netanyahu ha forsøkt å få med seg sentrumspartiet Zionist Union inn i en samlingsregjering, for å ha en bred koalisjon til fredsinitiativet, men uten at det materialiserte seg. En partikollega av Netanyahu skal ha overtalt statsministeren om at planene kunne splitte opp partiet hans Likud, og han skal ha fått kalde føtter.

Da det ble kjent at partiet Israel Beiteinu, som ledes av forsvarsminister Avigdor Lieberman, ble med i regjeringskoalisjonen, skal forhandlingene ha strandet.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise