– Atomavtalen har gjort forholdet til den arabiske verden mye bedre

Benjamin Netanyahu ser én positiv ting med atomavtalen med Iran.

Benjamin Netanyahu opplever sin kanskje tøffeste tid som statsminister. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu er ingen tilhenger av atomavtalen med Iran, men ser én positiv ting med den. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok mandag at atomavtalen som verdensmaktene hadde med Iran var elendig på alle punkter. Likevel trakk han fram én positiv ting ved avtalen. Den har knyttet Israel tettere sammen med den arabiske verden, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

– Atomavtalen har ført oss nærmere den arabiske verden, nærmere enn noen gang før. Normaliseringen av vårt forhold til store arabiske land skjer i en skala som ikke hadde vært mulig å tenke seg for bare noen få år siden, og denne prosessen fortsetter, forklarer den israelske statsministeren.

At sjiamuslimske Iran har fått økt innflytelse i Midtøsten de siste årene har falt mange sunnimuslimske araberstater tungt for brystet. Nå ser de ikke lenger på Israel som den store trusselen, men som en alliert mot Iran.

Det nye forholdet mellom Israel og araberlandene har allerede så smått begynt å gi utslag. For eksempel har et flyselskap fått lov til å fly over Saudi-Arabia på vei til Israel. Tillatelsen er et vendepunkt fra Gulf-landet, som tidligere ikke tillot flyreiser til og fra Israel gjennom sitt luftrom.

Også forsvaret har åpnet opp for å samarbeide med Saudi-Arabia.

Mye tyder på at mange arabiske land begynner å bli lei av «det palestinske spørsmålet». De er langt mer opptatt av å hindre at Iran øker sin makt.

I et møte med jødiske ledere i USA skal den saudarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman ha refset det palestinske lederskapet for at de gjennom flere tiår har avvist alle muligheter for fred med Israel. Salman sa at palestinerne enten må godta et fredsforslag, ellers så får de «tie stille».

– Gjennom 40 år har det palestinske lederskapet forkastet enhver mulighet til fred ved å avvise alle tilbudene de har fått, skal Salman ha sagt.

Da USAs president Donald Trump i mai annonserte at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, ble han støttet av både Israel og arabiske land.

Forrige artikkelNorad bryter regjeringens retningslinjer i statsbudsjettet
Neste artikkelPST i Berlin plasserer Israel-boikott under riktig overskrift: Antisemittisme
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.