Netanyahu på hemmelig Oman-besøk

Nå oppfordrer Oman andre arabiske land til å akseptere Israel.

Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)
Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var fredag 26. oktober på et overraskende besøk til Gulf-staten Oman. Det er første gang på over to tiår at en israelsk leder besøker landet. Besøket blir sett på som nok et tegn på tettere bånd mellom den jødiske staten og den sunni-arabiske verden.

Besøket ble offentliggjort etter at det var avsluttet, skriver Times of Israel.

Under besøket til hovedstaden Muskat møtte Netanyahu landets leder Sultan Qaboos bin Said. Også Sara Netanyahu var med på statsbesøket.

– Statsministerens besøk er et betydelig skritt i innføringen av politikken som statsminister Netanyahu har skissert for å forbedre forholdet med statene i regionen, samtidig som de kan ta nytte av Israels fordeler innen sikkerhet, teknologi og økonomiske forhold, uttaler statsministerens kontor.

Netanyahu ble invitert til Oman av sultanen, som har regjert landet siden 1970, etter «mye kontakt mellom de to landene», ifølge uttalelsen.

Etter besøket sendte Jerusalem og Muskat ut en felles uttalelse hvor de skriver at de to lederne diskuterte «måter å fremme fredsprosessen i Midtøsten på, samt flere saker av felles interesse for å oppnå fred og stabilitet i Midtøsten».

Netanyahu og hans kone ble ledsaget til Oman av Mossad-direktør Yossi Cohen, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Meir Ben-Shabbat, utenriksdepartementets generaldirektør Yuval Rotem, leder for statsministerens stab Yigal Horowitz og statsministerens militær sekretær brigadegeneral Avi Bluth.

Oman, et land med rundt 4,5 millioner innbyggere ved den arabiske halvøyens sørøstlige kyst, har lenge vært et av få arabiske land som ikke har vært redde for å vise at de har et åpent forhold til Israel. Nå oppfordrer landet andre arabiske land til å akseptere den jødiske staten og behandle dem likt som andre regionale stater.

– Israel er en stat som er til stede i vår region og alle er innforstått med det. Verden er også klar over det faktum og kanskje det er på tide at Israel blir behandlet som alle andre og dermed også bærer de samme forpliktelsene, sier Omans utenriksminister Yussef bin Alawi bin Abdullah.

Utenriksdepartementet i Oman sier de ønsker å bidra til en løsning som kan ende den israelsk-palestinske konflikten. De støtter Trump-adminstrasjonens arbeid med å komme fram til en løsning som begge parter kan leve med.

– Vi sier ikke at det blir en lett jobb, men vår prioritet er å få en slutt på konflikten og bevege oss videre til en ny verden, sier de i en uttalelse.

Forrige artikkelUng jødisk jente: – Operasjon Dagsverk minner oss om at vi ikke kan bo i Norge på lang sikt
Neste artikkelSeks barn og to voksne omkom i trafikkulykke nær Dødehavet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.