Kushner og Greenblatt skal dra på rundreise i Midtøsten for å samle inn penger til Trumps fredsplan

Spesialutsendingene vil besøke Oman, Bahrain, Saudi-Arabia, Emiratene og Qatar.

Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Baghdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro/Flickr)
Jared Kushner hilser på Iraks forsvarsminister Erfan al-Hiyal i Baghdad i april 2017. (Foto: Dominique A. Pineiro/Flickr)

Det hvite hus-rådgiveren Jared Kushner og andre i Trump-administrasjonen reiser til Midtøsten senere i måneden for å informere diplomater i minst fem arabiske land om den økonomiske delen av USAs kommende plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne, skriver avisen Ha’aretz.

Kushner, Trumps svigersønn, reiser sammen med USAs spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, USAs Iran-utsending Brian Hook og andre tjenestemenn som har jobbet med den økonomiske delen av fredsplanen.

Det er bekreftet at delegasjonen vil besøke Oman, Bahrain, Saudi-Arabia, De forente arabiske emiratene og Qatar. Det er mulig at det også blir lagt inn stopp i andre land under besøket, ifølge en talsperson for Det hvite hus.

Trump-administrasjonens plan for å skape fred mellom Israel og palestinerne inneholder en plan om økonomisk utvikling i de palestinske områdene. Det dreier seg om store investeringer i infrastruktur og industri, spesielt i Gaza.

For at planen skal lykkes, eller i det hele tatt komme ut av startgropen, er den avhengig av økonomisk støtte fra en rekke land. De arabiske gulfstater vil bli bedt om å spytte inn store summer for å ha kapital til investeringene.

Kushner vil også delta i en debatt i den polske hovedstaden Warszawa i neste uke, om hvordan man kan ende den israelsk-palestinske konflikten. I forbindelse med diskusjonen med den tidligere norske utenriksministeren Børge Brende, som nå er president i Verdens økonomiske forum, er det ventet at Kushner vil komme med en oppdatering om fredsplanen, som Trump-administrasjonen håper å ha klar i løpet av uker eller måneder.

Trump har sagt at han vil lage «århundrets avtale» for å ende den langvarige israelsk-palestinske konflikten, men palestinerne har allerede før planen er presentert forkastet den. De mener USA ikke lenger er en ærlig mekler i konflikten, etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Siden den gang har palestinerne konsekvent nektet å møte amerikanske delegasjoner for å diskutere fredsplanen, som ifølge lekkasjer vil innebære at Øst-Jerusalem blir palestinsk hovedstad. Det er ventet at planen blir presentert etter valget i Israel 9. april.

Senest i januar i fjor sa palestinerne NEI til sin egen stat.

Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, møtte Mahmoud Abbas tirsdag. (Foto: Twitter)
Trumps spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, i møte med Mahmoud Abbas i mars 2017. Det var før USA anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Nå vil ikke Abbas lenge møte USAs spesialutsending. (Foto: Twitter)
Forrige artikkelBli med på innsiden av Mossad
Neste artikkelTerrorister i dress
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.