Arabiske ledere forsvarte Israel og angrep Iran under Warszawa-møtet

– Kampen mot Teheran er viktigere enn det palestinske spørsmålet, sa arabisk minister.

USAs visepresident Mike Pence, Polens statsminister Mateusz Morawiecki, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs utenriksminister Mike Pompeo var noen av deltakerne på Warszawa-konferanse i februar. (Foto: US State Departement)
USAs visepresident Mike Pence, Polens statsminister Mateusz Morawiecki, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs utenriksminister Mike Pompeo var noen av deltakerne på Warszawa-konferanse i februar. (Foto: US State Departement)

Fire arabiske utenriksministere som talte på Midtøsten-konferansen i Warszawa sa at de støttet Israels rett til å forsvare seg selv mot iransk aggresjon. En rekke arabiske ledere har vært til stede i Polen under Midtøsten-konferansen. Det har også amerikanske og israelske ledere vært.

I en video som er lekket i sosiale medier kritiserer flere arabiske ledere Iran og sier at kampen mot den islamske republikken er langt viktigere enn å løse den israelsk-palestinske konflikten, skriver Times of Israel.

Seansen med arabiske utenriksministerne var lukket for pressen, men videoer fra møtet har lekket ut. I et klipp antyder utenriksministeren i De forente arabiske emiratene, sjeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, at Israel er i sin fulle rett til å angripe iranske mål i Syria.

– Alle land har rett til å forsvare seg når en annen nasjon utfordrer dem, ja, svarte Al Nahyan på spørsmål om de israelske angrepene mot Iran i Syria.

Bahrains utenriksminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa mener fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne blir ødelagt av iranerne.

– Vi vokste opp med å prate om det israelsk-palestinske spørsmålet som det aller viktigste spørsmålet som måtte bli ordnet, på en eller annen måte. Men nå har vi sett at det finnes en større utfordring, en mer farlig en – faktisk noe av det farligste i vår historie – og den kommer fra den islamske republikken, fortalte han og viste videre til Irans engasjement i Syria, Irak og Jemen.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir mener Iran destabiliserer Midtøsten og gjør det vanskelig å skape fred mellom Israel og palestinerne.

– Se på palestinerne: Hvem er det som støtter Hamas og Islamsk Jihad, og som undergraver de palestinske selvstyremyndighetene? Iran, sa al-Jubeir, som også langet ut mot den Iran-støttede terrorgruppen Hizbollah.

– Det dummeste jeg vet er når noen sier at Hizbollah har en politisk fløy og en militær fløy. Det er ingen forskjell på dem, la han til.

I likhet med Israel vil ikke de sunniarabiske statene under noen omstendigheter akseptere at sjiamuslimske Iran får tilgang på atomvåpen.

– Folk må ta trusselen fra Iran på alvor, sa den saudiarabiske ministeren.

USAs spesialutsendinger til Midtøsten deltok også på samlingen, blant annet for å diskutere Trump-administrasjonens kommende fredsplan.

Statsledere og diplomater fra en rekke land deltok på Midtøsten-konferansen i Warszawa. (Foto: US State Departement)
Statsledere og diplomater fra en rekke land deltok på Midtøsten-konferansen i Warszawa. (Foto: US State Departement)
Forrige artikkelMIFFs kampanje bidro til en nedgang i inntekt til boikottorganisasjoner på over to millioner kroner
Neste artikkelPalestinske myndigheter straffes økonomisk for å lønne terrorister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.