Forholdet mellom Israel og arabiske land blir stadig varmere og bedre

Høytstående israelsk tjenestemann deltar på sikkerhetskonferanse i et arabisk land.

Sikkerhetskonferansen som også Israel deltar på foregår i hovedstaden Manama i Bahrain. (Foto: Wikipedia)

En høytstående israelsk tjenestemann deltar på en sikkerhetskonferanse i Bahrain i Den persiske gulf. Det skriver den israelske nettavisen Times of Israel. At en høytstående tjenestemann fra Israel deltar på en konferanse i et arabisk land viser hvordan forholdet mellom Israel og den arabiske verden har endret seg den siste tiden. For få år siden hadde dette vært utenkelig.

Frykten for en felles fiende – Iran – har gjort at Israel og flere arabiske land har knyttet tettere bånd gjennom de siste årene. I februar deltok Benjamin Netanyahu på en konferanse i Polen hvor flere arabiske land deltok.

– Kampen mot Teheran er viktigere enn det palestinske spørsmålet, sa en arabisk minister på Midtøsten-konferansen i Warszawa i februar.

Konferansen i Bahrain er en forlengelse av møtet i Warszawa. Den israelske tjenestemannen som deltar jobber i Utenriksdepartementet med regional sikkerhet og terrorbekjempelse. Av sikkerhetsmessige årsaker er ikke navnet hans blitt offentliggjort av israelske myndigheter.

Israels utenriksminister Israel Katz og Bahrains utenriksminister Khalid bin Ahmed Al-Khalifa i Washington i juli 2019.

Den to dager lange konferansen vil i hovedsak handle om å bekjempe den islamske republikken Irans økende innflytelse og aggresjon i regionen. Delegatene på konferansen skal diskutere beskyttelse av skip i Persiabukta mot iranske angrep, beskyttelse av sivil luftfart og hvordan man skal forhindre smugling av våpen og masseødeleggelsesvåpen.

Også den 8. oktober deltok israelske tjenestemenn på en konferanse sammen med arabiske tjenestemenn. Da var representanter fra Israel, Bahrain, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jemen og andre arabiske stater til stede på en sikkerhetskonferanse i Seoul i Sør-Korea.

Netanyahu har tidligere sagt at atomavtalen som stormaktene inngikk med sjiamuslimske Iran gjorde at sunnimuslimske arabiske land fant en alliert i Israel.

– Atomavtalen har ført oss nærmere den arabiske verden, nærmere enn noen gang før. Normaliseringen av vårt forhold til store arabiske land skjer i en skala som ikke hadde vært mulig å tenke seg for bare noen få år siden, og denne prosessen fortsetter, sa Netanyahu i september 2018.

Benjamin Netanyahu deltok i februar 2019 på en konferanse i Warszawa sammen med flere arabiske ledere. (Foto: Flickr)
Forrige artikkelKonkurs syv år etter Israel-boikott
Neste artikkelMIFFs annonse behandles i Pressens Faglige Utvalg
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.