Arabiske land positive til fredsplanen

Egypt, Saudi-Arabia og flere arabiske land ønsker fredsforslaget velkommen.

USAs president Donald Trump med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i 2017. (Foto: Det hvite hus)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Saudi-Arabia, Egypt, Qatar, Bahrain og De forente arabiske emirater ønsker fredsplanen til Trump-administrasjonen velkommen, skriver Jerusalem Post.

«Kongeriket Saudi-Arabia understreker sin støtte til all innsats som tar sikte på å oppnå en rettferdig og håndterlig løsning på den palestinske saken», skriver det saudiarabiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Saudi-Arabia mener eventuelle uenigheter rundt aspekter ved fredsavtalen må løses gjennom direkte forhandlinger mellom partene. Derfor oppfordrer de det palestinske lederskapet til å komme tilbake til forhandlingsbordet.

«Kongedømmet setter pris på innsatsen til president Trumps administrasjon for å lage en omfattende fredsplan mellom palestinerne og israelerne, og oppfordrer til direkte forhandlinger mellom palestinerne og den israelske side, i regi av USA. Bare slik kan fredsprosessen gå videre og det kan komme til en enighet som gir legitime rettigheter til det palestinske folk».

Den mektige saudiarabiske kronprinsen Mohammad Bin Salman skal tidligere ha uttrykt at han mener det er på tide at palestinerne godtar en avtale.

– Gjennom 40 år har det palestinske lederskapet forkastet enhver mulighet til fred ved å avvise alle tilbudene de har fått, skal Salman ha sagt i et møte.

Det egyptiske utenriksdepartementet har sendt ut en lignende uttalelse som Saudi-Arabia, hvor de ber begge parter om å vurdere planen for å løse den israelsk-palestinske konflikt. Slik ordlegger Egypt seg i pressemeldingen:

«Den arabiske republikken Egypt verdsetter den pågående innsatsen fra den amerikanske administrasjonen for å oppnå en omfattende og rettferdig løsning på det palestinske spørsmålet, og dermed bidra til stabilitet og sikkerhet i Midtøsten, ved å ende den palestinsk-israelske konflikt».

I likhet med Saudi-Arabia oppfordrer Egypt israelerne og palestinerne til å sette seg ned ved forhandlingsbordet og diskutere planen videre.

Statsdrevne Qatar New Agency har publisert en uttalelse hvor det står at «staten ønsker all innsats som har som mål å få til en langvarig og rettferdig fred i de okkuperte palestinske territoriene velkommen».

«Qatar setter også pris på bestrebelsene til president Trump og den nåværende amerikanske administrasjonen for å finne løsninger på den israelsk-palestinske konflikt», skriver Qatar i pressemeldingen sin.

Også Qatar oppfordrer til direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Men, i motsetning til Egypt og Saudi-Arabia, innebærer uttalelsen fra Qatar også uttalelser om en palestinsk stat innenfor 1967-grensene, inkludert Øst-Jerusalem, i tillegg til «retten til retur».

Ambassadør for De forente arabiske emirater (FAE), Yousef Al Otaiba, sier de verdsetter USAs innsats for å skape fred mellom Israel og palestinerne.

«Denne planen er et seriøst initiativ som tar opp mange av spørsmålene som er reist gjennom årene», sier Al Otaiba, som var til stede i Det hvite hus under lanseringen av fredsplanen.

Også ambassadørene fra Oman og Bahrain var til stede under lanseringen, et tegn på tettere bånd til Israel og støtte til Trump-administrasjonens plan.

Mens fredsplanen får støtte fra overraskende mange arabiske land, har land som Jordan og Tyrkia uttalt seg kritisk og at de ikke stiller seg bak den. Også innad i Israel er det blandede reaksjoner på fredsplanen til Trump.

OPPDATERT: Etter at denne saken ble publisert har det vært et møte i Den arabiske liga hvor det enstemmig ble vedtatt å avvise Trumps fredsplan.

Forrige artikkelStøre og andre norske politikere beviser at de ikke har lest Trump-planen
Neste artikkelFatah truer de som støtter Trumps plan med våpen og kanoner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.