Tror flere land vil følge i Emiratenes fotspor

Vil Bahrain, Saudi-Arabia og andre land etablere diplomatiske bånd til Israel?
Israels daværende utenriksminister Israel Katz (t.v.) og Bahrains utenriksminister Khalid bin Ahmed Al-Khalifa poserer på et bilde hos det amerikanske utenriksdepartementet i Washington i juli 2019. Nå kan Bahrain blir det neste landet som etablerer diplomatiske bånd til Israel.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Torsdag ble det kjent at Israel og De forente arabiske emirater har inngått en historisk avtale om full normalisering av forholdet. Emiratene ble dermed de første av De arabiske gulfstater til å etablere diplomatiske bånd med Israel, men trolig ikke de siste, skriver nettavisen Times of Israel.

Rådgiver i Det hvite hus, Jared Kushner, antyder at flere arabiske land vil følge etter. Han sier andre land «er irritert over at de ikke var først ute».

– Vi håper at dette er et gjennombrudd hvor Israel nå kan normalisere forholdet til andre land, sier Kushner, som antyder at det er «veldig gode sjanser» for en ny avtale mellom Israel og et arabisk land i løpet av kort tid.

Kushner sier Trump-administrasjonen har vært i samtaler med flere arabiske stater angående normalisering av forholdet til Israel. Ifølge rådgiveren kan det komme nye sensasjonelle nyheter i løpet av de neste 90 dagene.

Fredsavtalen mellom Israel og Emiratene er den første i sitt slag siden Israel og Jordan signerte en fredsavtale i 1994. Emiratene blir det tredje arabiske land, etter Jordan og Egypt, som etablerer fulle diplomatiske bånd til Israel.

Neste land som normaliserer forholdet til Israel er trolig Bahrain, ifølge israelske medier. Også Oman skal være svært nær en avtale med Israel.

Mens flere arabiske land har ønsket fredsavtalen mellom Israel og Emiratene velkommen, har det palestinske lederskapet reagert med sinne. De kaller avtalen et «skammelig svik» av De forente arabiske emirater. Også den palestinske terrorgruppen Hamas, som styrer Gaza, kritiserer avtalen.

Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)
Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat i 2018. (Foto: Netanyahus kontor)


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise