Tror flere land vil følge i Emiratenes fotspor

Israels daværende utenriksminister Israel Katz (t.v.) og Bahrains utenriksminister Khalid bin Ahmed Al-Khalifa poserer på et bilde hos det amerikanske utenriksdepartementet i Washington i juli 2019. Nå kan Bahrain blir det neste landet som etablerer diplomatiske bånd til Israel.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Torsdag ble det kjent at Israel og De forente arabiske emirater har inngått en historisk avtale om full normalisering av forholdet. Emiratene ble dermed de første av De arabiske gulfstater til å etablere diplomatiske bånd med Israel, men trolig ikke de siste, skriver nettavisen Times of Israel.

Rådgiver i Det hvite hus, Jared Kushner, antyder at flere arabiske land vil følge etter. Han sier andre land «er irritert over at de ikke var først ute».

– Vi håper at dette er et gjennombrudd hvor Israel nå kan normalisere forholdet til andre land, sier Kushner, som antyder at det er «veldig gode sjanser» for en ny avtale mellom Israel og et arabisk land i løpet av kort tid.

Kushner sier Trump-administrasjonen har vært i samtaler med flere arabiske stater angående normalisering av forholdet til Israel. Ifølge rådgiveren kan det komme nye sensasjonelle nyheter i løpet av de neste 90 dagene.

Fredsavtalen mellom Israel og Emiratene er den første i sitt slag siden Israel og Jordan signerte en fredsavtale i 1994. Emiratene blir det tredje arabiske land, etter Jordan og Egypt, som etablerer fulle diplomatiske bånd til Israel.

Neste land som normaliserer forholdet til Israel er trolig Bahrain, ifølge israelske medier. Også Oman skal være svært nær en avtale med Israel.

Mens flere arabiske land har ønsket fredsavtalen mellom Israel og Emiratene velkommen, har det palestinske lederskapet reagert med sinne. De kaller avtalen et «skammelig svik» av De forente arabiske emirater. Også den palestinske terrorgruppen Hamas, som styrer Gaza, kritiserer avtalen.

Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat. (Foto: Statsministerens kontor)
Benjamin Netanyahu hilser på sultanen av Oman Qaboos bin Said i hovedstaden Muskat i 2018. (Foto: Netanyahus kontor)


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag