Stort politisk nederlag for palestinerne

Den arabiske liga nekter å fordømme avtalen mellom Israel og Emiratene.

Det palestinske lederskapet med president Mahmoud Abbas i spissen på vei inn til et FN-møte i februar 2020. (Foto: FN)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det ble et stort politisk nederlag for palestinerne onsdag 9. september, da et forslag fra de palestinske selvstyremyndighetene om å fordømme avtalen om normalisering av forholdet mellom Israel og De forente arabiske stater ikke fikk støtte i Den arabiske liga, skriver Israel Hayom.

Palestinske politikere har fordømt avtalen helt fra den ble kunngjort i midten av august. De har tatt i bruk til dels sterke ord og blant annet omtalt avtalen som «et dolk i ryggen» av en arabisk alliert. I gatene har palestinerne brent emiratiske flagg og bilder av emiratiske ledere.

Men til tross for palestinernes kraftige reaksjon på avtalen, så lyktes de ikke med å få Den arabiske liga til å fordømme den. Det kan ikke bli sett på noe annet enn et enormt politisk nederlag for det palestinske lederskapet.

Avtalen om normalisering av forholdet mellom Israel og Emiratene skal offisielt signeres i Det hvite hus 15. september. Emiratene blir det tredje arabiske landet etter Egypt og Jordan til å normalisere forholdet til Israel.

Den palestinske utenriksministeren Riyad al-Maliki forsøkte forgjeves å få Den arabiske liga til å fordømme avtalen om normalisering av forholdet mellom Israel og De forente arabiske emirater. Møtet mellom arabiske utenriksministere foregikk via videokonferanse. (Foto: Skjermdump palestinsk TV)

Palestinerne frykter nå at enda flere arabiske land vil følge i Emiratenes fotspor. Det frykter de vil svekke deres posisjon i den arabiske verden. Det meldes om at flere land nærmer seg en normalisering av forholdet til Israel.

Men det er mye som allerede tyder på at palestinernes sak ikke lenger er øverst på agendaen blant de arabiske landene. Da avtalen mellom Israel og Emiratene ble kunngjort ba palestinerne om et hastemøte i Den arabiske liga. Det sa de arabiske landene nei til, som skal ha sjokkert palestinerne.

Det palestinske lederskapet har de siste årene nektet å forhandle med Israel. De har også nektet å forholde seg til amerikanerne. USAs spesialrådgiver Jared Kushner mener palestinerne «sitter fast i fortiden». Han mener de må engasjere seg i samtaler igjen. Også Israel og Emiratene har oppfordret palestinske ledere til å komme til forhandlingsbordet igjen.

Nederlaget i Den arabiske liga er ikke den eneste diplomatiske nedturen for palestinerne i det siste. Nylig gikk lederen av Samarbeidsrådet for gulfstatene ut og fordømte palestinske fraksjoner for oppvigleri og trusler mot Emiratene. Gulfrådet krever en offentlig unnskyldning på TV.

Forrige artikkelJødenes historie i Norge før 1814
Neste artikkelMessi fronter israelsk oppfinnelse
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.