Trump: – Nok et historisk gjennombrudd

Nok et arabisk land normaliserer forholdet til Israel.
Kong Hamed bin Issa av Bahrain og Donald Trump i et møte i Saudi-Arabia 21. mai 2017. (Foto: Det hvite hus)

USAs president Donald Trump melder fredag kveld at Israel og Bahrain er enige om å normalisere forholdet. Det skjer bare uker etter at Israel og De forente arabiske emirater gjorde det samme. Dermed blir Bahrain det fjerde arabiske landet etter Egypt, Jordan og nevnte Emiratene til å etablere fulle diplomatiske forbindelser til Israel.

– Nok et HISTORISK gjennombrudd i dag! Våre GODE venner Israel og Kongedømmet Bahrain er enige om en fredsavtale – det andre arabiske landet til å inngå fred med Israel på 30 dager, skriver Trump på Twitter.

Da Israel og Emiratene 13. august kunngjorde at de var enige om en fredsavtale, var det første gang siden 1994 at Israel normaliserte forholdet til et arabisk land. Nå skjer det altså igjen, mindre enn en måned siden forrige gang. Det viser hvor store endringer som er på gang i Midtøsten.

– Det tok oss 26 år å gå fra den andre fredsavtalen med et arabisk land til den tredje. Det gikk ikke 26 år, men 29 dager mellom den tredje og fjerde fredsavtalen med et arabisk land – og det vil bli flere, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Avtalen gjør at Bahrain og Israel vil opprette ambassader og ambassadører til hverandre. Det vil også åpnes for blant annet handel og direkteruter. Trumps svigersønn og USAs spesialrådgiver Jared Kushner skal ha vært sentral i arbeidet med avtalen, ifølge avisen The New York Times.

MIFF har tidligere skrevet at Bahrain var et av landene som kunne komme til å følge etter Emiratene og normalisere forholdet til Israel. Også land som Saudi-Arabia, Oman, Qatar og Marokko kan potensielt følge etter.

Nyheten om at Bahrain normaliserer forholdet til Israel kommer bare dager etter at Den arabiske liga nektet å støtte en resolusjon fra palestinerne om å fordømme avtalen om normalisering i forholdet mellom Israel og Emiratene.

– Den arabiske liga har gitt grønt lys til flere normaliseringsavtaler med Israel, sa Ahmed Majdalani i PLOs eksekutivkomité etter nederlaget.

15. september skal fredsavtalen mellom Israel og Emiratene signeres i Det hvite hus. Nå vil også avtalen med Bahrain signeres i samme seremoni.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise