Nytt arabisk land inngår fred med Israel

Blir det tredje arabiske landet som på kort tid normaliserer forholdet til den jødiske staten.
USAs president Donald Trump i Det hvite hus. I bakgrunnen står visepresident Mike Pence. (Foto: Joyce N. Boghosian/Flickr)

USAs president Donald Trump kunngjorde fredag kveld at Sudan vil normalisere forholdet til Israel. De blir dermed det tredje arabiske landet som på kort tid inngår fred med Israel som en del av USA-meglede avtaler.

Mens han fortsatt var i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, den sudanske generalen Abdel Fattah al-Burhan og den sudanske statsministeren Abdalla Hamdok, inviterte Trump journalister inn til i Det ovale rom for å kunngjøre nyheten: «Staten Israel og republikken Sudan er enige om å inngå fred», skriver Times of Israel.

En av Trumps nærmeste rådgivere, Judd Deere, sier Sudan og Israel «er enige om å normalisere forholdet». Frem til nå har Sudan, i likhet med mange andre arabiske land, sagt nei til fred og nei til normalisering av forholdet til den jødiske staten.

– Det er en ny verden. Vi samarbeider med alle og bygger en bedre framtid for oss alle, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu om nyheten.

Et element som gjør avtalen mellom Sudan og Israel ekstra spesiell er at den sudanske hovedstaden Khartoum var stedet hvor en samlet arabisk verden i 1967 proklamerte «nei til anerkjennelse, nei til forhandling og nei til fred med Israel».

Nå er det slutt på gamle dogmer. På kort tid har tre arabiske land inngått fred med Israel. Det er under en måned siden De forente arabiske Emirater og Bahrain signerte en normaliseringsavtale med Israel utenfor Det hvite hus. Fra før har Jordan (1994) og Egypt (1979) inngått lignende avtaler.

Dermed har antallet arabiske land med et normalisert forhold til Israel gått fra to til fem på bare få måneder. Og kanskje vil det komme enda flere slike avtaler i tiden fremover. Det spekuleres i at enda flere land kan følge etter.

Palestinske myndigheter omtaler avtalen som «nok en dolking i ryggen», mens Hamas kaller det «et steg i feil retning».

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise