– Vi har bare ventet på å gjøre vennskapet offentlig

Israels president tok imot Emiratenes aller første ambassadør til Israel.
Mohamed Mahmoud Al Khajah (t.h.) leverte sitt akkreditiv til Israels president Reuven Rivlin 1. mars 2021. (Foto: GPO)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israels president Reuven Rivlin tok mandag 1. mars formelt imot tidenes første ambassadør i Israel fra De forente arabiske emirater. Det skjer etter fjorårets historiske avtale hvor Israel og Emiratene normaliserte forholdet.

Emiratenes utsending Mohamed Mahmoud Al Khajah leverte sitt akkreditiv til Rivlin i en seremoni i presidentboligen i Jerusalem, før han mottok den formelle anerkjennelsen som ambassadør i landet, skriver Times of Israel.

– Våre land har de største og viktigste økonomiene i regionen, sa Al Khajah, og la til at han ville jobbe for å styrke båndene mellom landene ytterligere.

Rivlin ønsket Al Khajah velkommen på arabisk før han fortsatte på hebraisk.

– Dette er en rørende seremoni for meg, som president i Israel, sa Rivlin.

Presidenten sa også at han ble personlig rørt av å ønske en arabisk ambassadør velkommen til Israel, i lys av sin avdødes far kjærlighet til det arabiske språk og hans arbeid med å oversette Koranen til hebraisk.

Israel åpnet sin første ambassade i Abu Dhabi i Emiratene i januar.

Selv om det først var etter Abraham-avtalen i fjor høst at landene formelt normaliserte forholdet, har båndene mellom Israel og Emiratene utviklet seg i lang tid. – Vi bare ventet på å kunne gjøre vennskapet offentlig, sa Rivlin.

Emiratene var første landet som gikk med på å etablere fulle diplomatiske forbindelser til den jødiske staten i forbindelse med Abraham-avtalen, som ble meklet frem av USAs tidligere president Donald Trump og hans stab.

Bahrain, Marokko og Sudan har siden sluttet seg til avtalen, som brøt med en langvarig arabisk konsensus om at det ikke skulle bli noen normalisering i forholdet til Israel før en endelig avtale med palestinerne var på plass.

Avtalen gjorde at over 50.000 israelere på kort tid besøkte Emiratene.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise