Israel og Emiratene skal sammen lande på månen

Månelandingsprosjektet Beresheet 2 blir et samarbeid mellom Israel og Emiratene.
Beresheet var det første israelske romfartøyet som ble sendt mot månen. Nå kommer Beresheet 2. (Foto: Flash90)

Israel og De forente arabiske emirater har signert en historisk avtale om å samarbeide om flere romprosjekter, blant annet det ubemannede månelandingsprosjektet Beresheet 2, skriver Jerusalem Post.

Beresheet 2 blir Israels andre forsøk på å lande på månen. Det første forsøket, altså Beresheet, ble avfyrt i 2019 og skulle gjøre Israel til det fjerde landet i verden til å lande på månen. Prosjektet var vellykket frem til den siste nedstigningen mot månen, da man mistet kontakt med fartøyet i de siste minuttene av nedstigningen og det krasjlandet på månens overflate.

Men i kjent israelsk ånd ble det bare noen få dager senere kunngjort at man ville gjøre nok et forsøk på å lande på månen med Beresheet 2. Space IL, selskapet bak Beresheet, ville vært det første private romfartøyet til å lande på månen. Prosjektet vil koste rundt 850 millioner kroner og ta tre år.

Etter den historiske fredsavtalen mellom Israel og Emiratene har det åpnet opp nye muligheter for samarbeid innenfor blant annet romforskningen.

– Det ville vært fantastisk med et romprogram som var en kombinasjon av Israel og den arabiske verden, sier Morris Kahn, styreleder i SpaceIL.

Som en del av avtalen mellom Israel og Emiratene vil de to landene også samarbeide om databasert forskning og utvikling via den israelsk-franske satellitten Venus, samtidig som studenter fra begge landene vil samarbeide om en ny satellitt som skal overvåke månen.

Israel og Emiratene har blant de mest avanserte romprogram i Midtøsten. Mens Israel hadde sitt månelandingsprosjekt i 2019, nådde Emiratene banen til Mars med sin romsonde «Nytt håp» i februar i år. Emiratene skal for øvrig investere over 80 milliarder kroner i Israel, noe er øremerket romprosjekter.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise