Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mao vant ikke innflytelse i Midtøsten

Kinas enorme energibehov har de siste årene gitt Beijing stadig økende innflytelse i Midtøsten, hvor folkerepublikken til gjengjeld finner et åpent marked for sin våpeneksport. Under formann Maos regjeringstid (1949-1976) gikk det ikke like bra.
Mao oppfordret Nasser til å kjempe mot Israel "til det er over". Krigen i juni 1967 var over på seks dager, og da hadde mellom 10.000 og 15.000 egyptiske soldater mistet livet.

Hovedkilde for denne artikkelen er boken Mao – Den ukjente historien, som ble utgitt på forlaget Gyldendal i 2005. Forfatterne er Jung Chang og Jon Halliday.

Mao og Suez-krisen
Under Suez-krisen i 1956 satte Mao i gang store protestdemonstrasjoner mot Frankrike og Storbritannia. På det meste skal opp mot hundre millioner mennesker ha vært mobilisert. En gjest fra Francos Spania betegnet demonstrasjonene som «verre enn fascistiske møter». Alt var programmert, og det fantes ikke naturlig engasjement blant kineserne som deltok.

Mao elsket å gi «gode råd» til andre revolusjonære ledere, og han benyttet også anledningen overfor Egypts president Gamal Abdel Nasser. Egypts ambassadør i Beijing, general Hassan Ragab, ble nærmest påpresset hjelp fra Mao. «Sovjetunionen vil gjøre alt de kan for å hjelpe Egypt. Kina vil også gjøre sitt beste for å hjelpe Egypt, og vår bistand gis uten baktanker. Bare fortell meg hva dere trenger… den hjelpen vi yter, trenger dere ikke å betale tilbake… og hvis dere insisterer på å betale tilbake… gjør det om hundre år,» skrev Mao. Kina ga Nasser 20 millioner sveitsiske franc i kontanter og manipulerte den gjensidige handelsbalansen kraftig i Egypts favør, skriver bokforfatterne (side 451).

3. november 1956, da franske fly bombet flyplassen i Kairo og Nasser svarte med å senke alle de 40 internasjonale handelsskipene i Suez-kanalen, presenterte Mao en enda mer håndfast støtte til egypternes krigføring. Vi kan sende 250.000 kinesiske frivillige, varslet Mao. Heldigvis – for de «frivillige», avslo Nasser tilbudet. Det var beleilig også for Mao, for Kina hadde ingen mulighet til å transportere et slikt antall mennesker til Midtøsten.

Nasser hadde først og fremst bruk for våpen, og sendte en henvendelse om dette til Beijing i desember. Mao tilbød seg umiddelbart å gi ham alt de produserte kostnadsfritt. Men Kina kunne bare lage små våpen, som geværer, og dermed var heller ikke dette så interessant for Nasser.

Jung Chang og Jon Halliday mener ydmykelsene Mao opplevde fra Nasser i forbindelse med Suez-krisen fikk ham oppsatt på å fremskynde supermakt-programmet sitt. Vi må skaffe oss atomvåpen, sa Mao til sine medarbeidere, «ellers hører ikke folk på oss» (side 452).

Også Israel ble sterkt motivert til å skaffe seg atomvåpen etter Suez-krisen i 1956.

Mao og Seksdagerskrigen
Mao prøvde seg igjen 11 år senere, under Seksdagerskrigen i 1967. Nasser fikk tilbud fra Beijing om 10 millioner amerikanske dollar, 150.000 tonn hvete og militære «frivillige». Gaveløftet ble imidlertid gitt med et vilkår, at Nasser tok imot rådet om «å kjempe til det er over».

Maos kampplan for å beseire Israel var en kopi av Maos egen «folkekrig». Nasser ble oppfordret til å «lure fienden med ut på dypet», ved å trekke seg tilbake til Sinai-halvøya, og til med til Khartoum, hovedstaden i Sudan (!).

– Sinai er en ørken, og vi kan ikke føre en folkefrigjøringskrig i Sinai, for det finnes ingen mennesker der, svarte Nasser.

Avvisningen førte til nye toner fra Beijing. Bistandstilbudet ble trukket og det ble oppfordret til opprør mot Nasser.

Mao fikk aldri noen gruppe disipler i Midtøsten, slik han fikk i Norge og andre europeiske land. Da han døde i 1976 kom det kondolansebrev fra 104 partier i 51 land. Ikke et eneste brev kom fra noen av de arabiske landene (side 624).

Relaterte lenker:
PLO ble inspirert av Maos folkekrig

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart